Укрпошта припинить доставку пенсій – надавачів цієї послуги обиратимуть на умовах конкурсу

Украинцы массово закрывают платежные банковские карты – НБУ Поштівка
6 Квітня 2021, 12:28

Пенсіонерам доведеться відкрити банківський рахунок, а надавачів послуг з виплати та доставки пенсій будуть обирати на конкурсній основі 

Кабінет Міністрів України ухвалив постанову “Про додаткові заходи щодо організації виплати та доставки пенсій та грошової допомоги за місцем фактичного проживання одержувачів у межах України” №277. 

Скоріше за все, постанова стала відповіддю на постійні ультиматуми Смілянського припинити доставку пенсій і на його вимоги підняти комісію за доставку пенсій та інших соціальних виплат з 1-го квітня 2021 року.

Послуги з доставки пенсій та соціальних виплат національний поштовий оператор здійснював безконкурентно, маючи монопольне становище на ринку таких послуг. Підняття тарифів збільшувало б фінансове навантаження на державу.

Відповідно, уряд, не бажаючи “йти на поводу” у монополіста, розробив і здійснюватиме комплекс заходів щодо виправлення ситуації шляхом запровадження принципів вільної конкуренції на ринку доставки пенсій та інших соціальних виплат.

Постановою Кабміну передбачається проведення спеціального конкурсного відбору поштових операторів, які за його результатами будуть здійснювати доставку громадянам пенсій та інших соціальних виплат.

Організація і проведення конкурсу покладене на Пенсійний Фонд України. Конкурсний відбір повинні провести до 1-го вересня 2021 року.

До 1-го вересня 2021 року доставку пенсій та інших соціальних виплат продовжить здійснювати Укрпошта.

Виходячи з тексту постанови № 277, виходить, що адресна доставка пенсій та інших соціальних виплат залишиться тільки для 4-х категорій громадян:

  • людей з інвалідністю I групи;
  • осіб, які за висновком лікарсько-консультативної комісії не здатні до самообслуговування і потребують постійного стороннього догляду;
  • осіб, які досягли 80-річного віку;
  • одержувачів державної соціальної допомоги особам, які не мають права на пенсію, та допомоги по догляду.

Всі інші одержувачі пенсій та соціальних виплат, для того, щоб мати можливість своєчасного отримання належної їм виплати, будуть зобов’язані відкрити рахунок в уповноваженій банківській установі.

Відкрити банківський рахунок для отримання пенсії українці зможуть до 1 вересня 2021 року.

У разі, якщо до цього терміну одержувач пенсії або соціальних виплат самостійно не відкриє банківський рахунок в уповноваженому банку, такий рахунок йому буде відкритий за заявою Пенсійного фонду України або управління соціального захисту населення відповідного населеного пункту.

Нагадаємо, днями нардеп Олексій Кучеренко повідомив, що через некомпетентність і непрофесіоналізм гендиректора Укрпошти Ігоря Смілянського, державний поштовий оператор втратив ринки доставки відправлень, проте доставка пенсій перетворилася на основну послугу Укрпошти. 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!