Магія РНБО

Володимир Омелян

На фоні загострення російсько-української війни і Fabulous Conversation, яка нарешті відбулася, вночі спокійно проаналізував публічно доступний список контрабандистів у версії РНБОУ.
Думав, список буде великим, і в ньому будуть усі.
Але, не склалося.

Проте, давайте спершу про цифри.

Десь півроку тому я вперше написав, ґрунтуючись на даних, озвучених колишніми і чинними представниками команди Зе, що Зеленський і його друзі обходяться усім нам у 10-15 млрд дол/рік, або 1-2 млрд грн/день. І допустив, що стартап вартістю у 50-100 млн дол з вкладення коштів у політичну партію чи потенційного президента є високомаржинальним бізнесом із доходом за 5-річний цикл у 50-75 млрд дол.
Виявилося, я був наївним.

Через декілька місяців Михайло Саакашвілі заявив, що щорічно держава недоотримує близько 37 млрд дол. В принципі, якщо рахувати, що 50% – босу, 50% на «команду» з сотень людей за вертикалями, то «приз» десь так і буде – 10-17,5 млрд дол/рік.

Але сьогодні Зеленський мене таки здивував. Якщо раніше я оцінював втрати від контрабанди у 100-150 млрд грн/рік, то він озвучив цифру у 300 млрд. грн. Ок, підвищуємо ставки. І опублікували список із топ-10 контрабандистів, які потрапили під санкції РНБОУ.

Але ж яка красива історія без інтриги?
А інтрига точно є!

Отже, в цьому списку «чомусь» відсутній знайомий Президенту Ілля Павлюк, про якого писала навіть Українська правда.

Загубили такі цікаві напрямки, як:
– пальне,
– сільське господарство,
– пошта,
– цигарки,
– спирт…
Фахівці можуть доповнити, якщо СБУ не буде проти. 😉

Взагалі, складається враження, що одних закриють, щоб інші сказали «дякую».

Санкції РНБОУ – хороша річ, швидка. Єдина проблема, що Медведчук під санкціями себе почуває не гірше, аніж без санкцій. Щоправда, його телеімперія зникла, за це ще раз окреме дякую.

Є серйозна тривога щодо цих топ-10 контрабандистів, чи навіть їх буде топ-30 згодом.
А якщо вони будуть під санкціями, а 300 млрд грн в держбюджеті не з’являться, – що тоді?
Знову миші з’їли? Чи не миші, а юзики?
Так може магія РНБОУ теж зникнути…

І, найцікавіше.
Одна річ, зловісний кум Путіна, який за гроші Москви руйнує Україну. Суди довго, правоохоронні органи не надійні.
Але до чого контрабандисти до санкцій?
Монокоаліція, свій уряд, Mr. Yes Шмигаль, Мінфін, митниця, СБУ.
Всі свої!
Точно треба вводити незрозумілий механізм санкцій, щоб поважні люди завтра відкривали нові компанії?
Не достатньо сказати Баканову: «не кради!», а Мінфіну і митниці: «працюй!»?
Чи вони може взагалі не потрібні в такому випадку?

А взагалі, Президент правий! Ми – надзвичайно багата країна.
Якщо навіть зараз, зупинивши корупцію на митниці у 300 млрд грн і лише скрутки ПДВ у 400 млрд грн в податковій, ми вмить покриваємо обслуговування річного боргу.

Якщо підемо далі, зупинивши корупцію в енергосекторі, на державних підприємствах, інфраструктурі, формуванні тарифів, соціалці, ми не те що достроково завершимо Велике Будівництво, але й зможемо видавати пільгові кредити іншим державам, диктуючи їм свої умови.

Навіть МВФ буде запитувати в Києва, яких реформ ще нам бракує в Московії перед видачею їм чергового кредиту?

Можемо. Але чи хочемо насправді?
І що заважало всі ці два роки, якщо епоха бідності завершилася 21 квітня 2019?


Сергій Марченко

РНБО не може підміняти суди. Якщо людина звинувачується у злочині, обставини мають бути досліджені, а звинувачення мають бути доведеними. Для цього існують суди. Не можна просто ткнути в людину пальцем і сказати: вийди, розбійник! Це не правосуддя, це абсолютна монархія.

Санкції РНБО не можуть підміняти кримінальну відповідальність за злочини. Якщо Медведчук фінансує терористів і є ворожим агентом, то які в біса санкції?! Він має сидіти у в’язниці!

РНБО – це Рада Національної БЕЗПЕКИ та ОБОРОНИ. Це не податкова і не митниця. Це орган, який має забезпечувати, в першу чергу, ОБОРОНУ країни. І коли на кордонах російські танки, НАТО та США приводять свої війська в повну бойову готовність, а президент України проводить засідання РНБО по контрабандистам, у мене виникає одне питання: Штоооо?! Правда? Санкції проти контрабандистів як план захисту від російської агресії?

Зеленський – зло не тому, що він дурень, брехун, маніпулятор, імітатор бурної діяльності та людина без цінностей та моралі. Зеленський – зло, бо він руйнує інституції. Незаконний розпуск ВР у 2019. Незаконне формування уряду президентом, а не Радою. Рейдерство Нацбанку. Незаконний розгром і параліч Конституційного суду. Постійні атаки НАБУ, НАЗК. Тепер – знищення РНБО як органу національної безпеки та перетворення його в інструмент побудови абсолютної монархії Зеленського.

Зеленський – зло. Зі злом потрібно боротися. Кожен, хто лишається осторонь, підтримує зло.


Mason Lemberg

Вирішив попрацювати на волонтерських засадах в Центрі протидії дезінформації та зібрав вам трохи факів про те, як шановний наш Володимир Олександрович з контрабандою боровся:

22 червня 2018
Втрати держбюджету України від контрабанди досягають 4 мільярдів доларів на рік – це більше 100 млрд грн. Про це заявив міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков.

7 липня 2019
“Набридло ваше мичання”, – Зеленський розніс митників.

9 липня 2019
УКАЗ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ №505/2019
Про заходи щодо протидії контрабанді та корупції під час митного оформлення товарів

6 серпня 2019
Нова влада оголосила війну контрабандистам і пообіцяла припинити нелегальні трафіки у найкоротші терміни. В Офісі президента кажуть, що успіхи вже є, а бізнес їх ще не бачить.

31 серпня 2019
Зеленський: Думаю, до кінця 2019 року “ми приб’ємо контрабас”.

26 листопада 2019
Зеленський обіцяє винагороду за інформацію про хрещеного батька контрабанди.
Про це Зеленський оголосив у спеціальному відеозверненні до українців.

27 листопада 2019
Розшукуваний Альперін сам прийшов в САП.

3 грудня 2019
“Король контрабанди” Альперін вийшов із СІЗО.

2 квітня 2021
Зеленський: Ввели санкції проти топ-10 української контрабанди
За розрахунками експертів, збитки через контрабанду сягають 300 млрд гривень, що недоотримав державний бюджет України, з них понад 100 мільярдів внаслідок неефективної роботи митниці.

* * *

Таким чином:

1) В 2018, за Порошенка, було 100 мільярдів втрат. За Зеленського стало 300 мільярдів втрат. З його же слів.
2) Ввели санкції проти контрабандистів, яких Зеленський обіцяв побороти до кінця 2019 року.
3) Всі контрабандисти на волі, та їм нічого не загрожує.


Николай Ильинов

Моя скарбничка

Пам’ятаю, працював я заступником директора філії банку. Приїжджає до нас перевірка з головного банку. Шукає щось, шукає, шукає.

Десь через тиждень викликає мене директор.
– Миколо, як ти думаєш, навіщо приїхала перевірка?
– Робота в них така – щось перевіряти.
– Правильно. І якщо вони нічого не знайдуть, то їх керівництво буде вважати, що вони профнепригодні та не впоралися зі своєю задачею. Тому вони будуть шукати до тих пір, поки щось не знайдуть, і з кожним днем будуть все зліше і зліше, і не відомо, чим цей приїзд обернеться.
– Так що потрібно від мене? – запитую я.

Директор в мене був немолода, досвідчена людина, колишній заворг компартії в Луганській області.

– Був у нас в партійні часи такий прийом, якщо ми хотіли, щоб якась перевірка від нас відчепилася, ми робили вигляд, що покарали якусь людину, наприклад, виносили догану за якусь невелику провину, а потім, коли ревізори виїжджали, ми ці накази прибирали, і людина продовжувала працювати. Тобто я пропоную винести тобі догану, і вони з цією доганою поїдуть спокійно в головний банк, відрапортують, що знайшли порушення, а я той наказ навіть у відділ кадрів передавати не буду, викинемо його, і все.
– А чого мені догану? – здивувався я. – Я же нормально працюю, плани виконую, все в порядку.
– Так в тому ж і проблема, що ти – молодий, розумний, у всіх на вустах, кожен ревізор хоче саме на такого щось знайти. А шо толку карати того, хто ні чорта не робить? Його і так звільнять без ревізорів за невиконання планів.

На тому і задовільнили ревізорів.

* * *

До чого я згадав цю історію?!

Почув, що РНБО ввело санкції проти контрабандистів, нібито держбюджет недоотримує через них щорічно 300 млрд гривень, тобто по 25 млрд на місяць. Не карні справи завели на них, а санкції, ну щоб потім звичайному телеглядачу сказати: «Ось дивіться, як ми суворо покарали контрабандистів».

У мене ще є впевненість, що вони спочатку з тими ж контрабандистами погодили перелік фірм та активів, які треба заблокувати. Не вірите?

А давайте подивимося. Якщо за результатами 2021 року бюджет отримає на 225 млрд гривень більше надходжень від митниці (25 млрд *9 місяців до кінця року), то я буду просто лошара, який нічого не розуміє в реформах чесної влади.

Ну, а якщо ні… то моя скарбничка зелених обіцянок поповниться ще однією псевдоперемогою слідом за кінцем епохи бідності, зменшенням платіжок на 50% та іншими…


Фото та коментар на заставці – Instagram zelenskiy_official

Сім п’ятниць на тиждень – про людину, яка не вміє дотримувати свого слова, часто змінює погляди й рішення, не виконує обіцянок, ніхто не поважає і про тих, хто легко міняє свої рішення, не має ні про що сталої думки (Вікісловник).

Автор