24.03.21

М'янма: полювання на соросятню

Тим часом із М'янми надходять позитивні новини. Після того, як збройні сили країни відібрали владу у лібералів і посадили їх під домашній арешт, армія продовжує наступ на розсадники глобалізму у країні. 

Серед узятих під варту – Аун Сан Су Чжі, лідерка «Національної ліги за демократію». Військові звинувачують цю партію в масштабних фальсифікаціях під час виборів. Вони розпустили колишній склад виборчкому і мають намір провести через рік нові вибори.

Першою ціллю армії стали Інстаграм, Фейсбук та Твіттер, які активно підтримували ліберальні протести проти військових. Доступ до даних ресурсів повністю заблокували у країні.


Найкумедніше, що представники цих ресурсів різко засудили рішення військових, і випустили гнівну заяву про те, що "блокування наших ресурсів заважає праву людей бути почутими в критичний момент", і що "у людей є право на доступ до потрібної інформації". Їхньому лицемірству справді немає меж. Адже ці ж ресурси кілька місяців тому здійснили драконівський наступ проти американських консерваторів, одночасно заблокувавши тисячі сторінок, і навіть самого колишнього президента, бо ті були незгодними з сумнівною перемогою Джо Байдена на виборах. Щось борці за свободу слова тоді не переживали щодо цензури. 
 
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhusp3DUkvd62bCVJ-nFKxuK7Sr6ERxsRG26mlh7W5MpNM7TTS55eBZQzuhkhrduoK3z7gFaFOBiw4dQj3sYqoHCQRueEGwBissRtQjjROQygEt-VCnCSv1fNhDgl6fwSHmvTJCS3SQT4c/s640/85EE_w1023_s.jpg
 
Далі сталося щось ще більш цікаве: армія розпочала наступ на соросівський фонд "Відкрите Суспільство", діяльність якого офіційно припиняється у країні. Ордери на арешт видано щодо всіх керівників фонду. Іншими словами, провідні місцеві фейсбучні блогери на солідних грантах, які (як і в Україні) полюбляли насміхатися з власного "відсталого народу". Тепер вони скоріше за все проведуть чимало років у занедбаних тюрмах, переповнених щурами (будемо вірити у краще). Банківські рахунки фонду також закриваються, мільйони доларів переходять у власність держави. Військові звинувачують фонд у махінаціях та підбурюванні громадян країни до насильства. 

 
Зазначимо, що немає нічого унікального у діях військових: у США не так давно провідні банки країни також закривали рахунки великої кількості консерваторів. Лібералам просто не подобається, коли проти них застосовують їхні ж методи. 

У цілому, хочеться побажати військовим М'янми подальших успіхів. Дуже сподіваємося, що вони розуміють: шляху назад після всього цього немає.
 
Нагадаємо, в листопаді 2020 мітингувальники в центрі Єревана розгромили офіс Фонду відкритого суспільства (фонд Сороса).
 
 

Читайте також