Мистецькому «Єлисаветграду» виповнилося десять років

У Кропивницькому відбулося своєрідне відзначення 10-річного ювілею галереї «Єлисаветград». Через карантинні обмеження зібралося нешироке коло представників кропивницьких музеїв, обласного державного архіву, ОУНБ імені Чижевського та місцевих журналістів.

До свята приурочили кілька цікавих виставок. Це – світлини з мало не зниклого архіву відомого кропивницького фотомайстра Василя Ковпака. Галерея вже більше п’яти років займається оцифруванням того, що збереглося з творчого доробку майстра, систематизацією та збереженням його творчої спадщини, яка у світлинах повертає миттєвості історії нашого міста.

У цей же день можна було вперше переглянути виставку дніпровського колекціонера Олександра Ніколашина «Морські дива». З 2008 року разом з дружиною вони збирають усе, що пов’язане з морем та його мешканцями. Ця неповторна колекція різних перлин підводного світу нараховує більше двох тисяч експонатів. Частина з них представлена нині в галереї «Єлисаветград». Побачити виставку можна буде всім бажаючим протягом двох наступних місяців.

У день народження галереї, одного з найвідоміших культурних осередків міста, галерист Микола Цуканов не тільки приймав вітання та подарунки, а й робив їх сам від імені галереї, яка за десять років ініціювала цілу низку мистецьких проєктів: конкурси, пленери, свята та презентації, дослідження, випуски сувенірної продукції, книжок та буклетів.

Найцікавішим подарунком для поповнення розділу місцевих старожитностей галереї була, мабуть, цеглина місцевого виробництва, якій уже років двісті. Обласний державний архів отримав оброблену частину архіву Василя Ковпака, місцеві журналісти диски зі світлинами з того ж архіву.

Анатолій Авдєєв


Надрукувати   E-mail