На території України циркулює британський варіант COVID-19

мах

Про це під час пресконференції заявив заступник міністра охорони здоров’я, головний санітарний лікар Віктор Ляшко.

За його словами, мутацію виявлено у зразках, відібраних два тижні тому на території Івано-Франківської області. Про це повідомлено у Всесвітню організацію охорони здоров’я.

“Це свідчить про циркуляцію на території України британського варіанту, який швидше передається від людини до людини. Це одна з причин, яка характеризує епідеміологічну ситуацію у західних областях країни”, – заявив Ляшко.

У хворих з важким протіканням коронавірусу в Івано-Франківські області відібрали ще 48 зразків біоматеріалу для дослідження. Результати будуть відомі найближчим часом. Вони вкажуть на те, наскільки поширеною є циркуляція британського штаму COVID-19 в Україні.

“Наголошую, що, за наявними даними, британська мутація вірусу не впливає на ефективність вакцин Pfizer та AstraZeneca. Тому ми спокійно продовжуємо вакцинальну кампанію саме цими вакцинами”, – додав Ляшко.

Раніше, що в Україні починають досліджувати зразки коронавірусу з Івано-Франківської області, де почався новий спалах COVID-19.

Медиків занепокоїла ситуація зі  зростанням  ахворюваності в Івано-Франківській області. Через це було вирішено “дослідити, який геном у природі цього коронавірусу, можливо, там якийсь  новий штам”.

Дотепер в Україні не проводилося секвенування штамів коронавірусу, зразки відправлялися за кордон.

і