Сьогодні розглянемо детальніше картину українського художника-імпресіоніста Івана Труша «Трембітарі» 1905 р.
Зобразивши сцену із побутового життя, художник, при цьому, особливо не розповідає про побут, не вдається у деталі, а зводить сюжетну основу до мінімуму. На картині перед нами постає типова для Гуцульщини ХІХ- початку ХХ ст. сцена – двоє гуцулів у надвечірню пору «трембітають», сповіщаючи односельців про важливу подію. Монументальність їхніх постатей вражає. Вони органічно зливаються з гірським краєвидом.
Так, колоритні образи трембітарів чітко вимальовуються на тлі зеленої полонини та грозових хмар, а довгі трембіти в руках чоловіків не лише підкреслюють горизонтальність композиції, а й надають зображеній сцені особливої урочистості та драматизму. Відчуття останнього посилюється ще й зображенням передгрозового, хмарного неба. В кольоровій гамі переважають темно-зелені й сині тони. Художник надає узагальненої форми персонажам та іншими елементам на картині та вдається до великих кольорових площин, від чого картина набуває характеру монументально-декоративного полотна.
Не зважаючи на узагальнені образи, все ж таки помітно, що художним перед початком роботи над картиною, опрацював етнографічні матеріали, що стосуються побуту Гуцульщини. Адже на полотні він зображує мальовничий гуцульський одяг, навіть частково відтворює його оздоблення. А також не забуває про типовий зовнішній вигляд чоловіків-гуцулів – так, справді, переважно вони мали темне волосся і стригли його не дуже коротко.
Ще один цікавий факт про роботу Труша: картину «Трембітарі» зобразили на ювілейній монеті номіналом 2 гривні, яку випустив Національний банк України у 2019 р. та яка належить до серії «Видатні особистості України». Сама монета була присвячена Івана Трушу. Його портрет зображений на реверсі, а картина на аверсі.

 

Від admin