Поки українці дискутують щодо вакцинації та останнього альбому Земфіри «запарєбріком» вирішили зачистити інтернет.

У цю середу третього березня на засідання колегії МВС Путін заява, що Інтернет використовується для просування «абсолютно неприйнятного контенту» і втягнення неповнолітніх у протизаконні акції. Тому обовязок держави — зробити все для захисту інтересів громадян"

Знаєте чому Путін зробив акцент на неповнолітніх?

Тому що саме неповнолітні тіктокери стали інформаційно-мобілізаційним драйвером як останніх протессних акцій у Росії .

На початку року хвилю інтересу до політики викликало повернення до Росії Олексія Навального, його арешт і розслідування Фонду боротьби з корупцією про палац президента в Геленджику.

До цього аполітичний російський Тік Ток у січні 2021 переповнився політичним контентом. Так у гештегу "23 января" (дата неузгодженої акції протесту, оголошеної прихильниками Навального) — 70 млн переглядів, і ще 29 млн — у схожого: "23января2021". Гештег "дворецпутина", за яким можна знайти відео про останнє розслідування Навального і жарти на тему розкоші палацу в Геленджику, подивилися 21 млн разів.

Цьому сприяли і алгоритми TikTok, якої немає у жодній іншій соцмережі. Як пише російська блогерша Любава Зайцева "у ті дні роликів про Навального стало так багато, що рекомендації, що навіть людям, які підтримували Путіна, показувати ролики про Навального."

Зупинюсь на трьох, які були найбільш популярними. Перший, це коли на фоні музики, підлітки в школах і вузах почали масово знімати портрети Путіна, вішаючи на його місце портрети Навального. Одне з таких відео набрало 3,7 млн переглядів. Згодом школярка написала, що її викликали до директора, а наступного дня викладала відео з відділку поліції.

Другий флешмоб Тіктокерів був присвяченій фразі "Мальчик, водочки нам принеси. Мы домой летим", яку сказала дружина Навального, Юлія, на борту літака з Берліна до Москви.

На фоні цієї фрази вподальшому було відзнято багато відео на яких як правило відбувалось візуальне протистояння Путіна та Навального.

Третій флешмоб Тіктокери присвятили навчанню своєї аудиторію "як себе вести на мітингу. Акценти робились, що з собою брати, які статті кримінального кодексу потрібно знати, якщо вас затримають, як надавати першу медичну допомогу тощо.

Після того як ці відео почали набират мільйонні перегляди Роскомнагляд 20 січня став вимагати , щоби TikTok видалив інформацію, яка начебто "вплутує неповнолітніх у протиправні дії".

І хоча у Тік Ток офіційно відсутня нецензура і він не банить після цього заклику соцмережа почали видаляти заклики до дітей. За повідомленням Роскомнагляду, за декілька днів TikTok видалила 38% протестного контенту, який створили російські підлітки.

Тож тепер силовики вестимуть регулярний моніторинг інтернет-простору виявляючи в мережі тих, хто втягує неповнолітніх у протиправні дії. Вперпшу чергу притягатимуть до відповідальності за пропаганду націоналізму, ксенофобії, релігійної ворожнечі та насильства.

Як ми розуміємо, під це визначення може потрапити будь-який підліток, який запише у тік-ток антиурядовий ролик.

Що буде з цим підлітком далі — не важко спрогнозувати. Від виклику до директора школи і аж до кримінальної відповідальності.

Як буде реалізовуватись ця ініціатива режиму Путіна і яки вона матиме наслідку для Рунету поки важко спрогнозувати. А ми поки черговий раз констатуємо, що в Мордорі триває наступ на свободу слова. І росіяни, після цих ініціатив, не мають жодного права розказувати нам, а ні про санкції проти окремих каналів, а ні про свободу слова в України.