Луб’янка аплодує

Ігор Артюшенко

В липні 2020 року заступник голови Служби безпеки України Руслан Баранецький та тодішній начальник Головного управління розвідки Міноборони Василь Бурба доповіли в Офісі президента про проведення фінальної стадії операції по затриманню терористів ПВК Вагнера. На доповіді були присутні президент Володимир Зеленський, голова його Офісу Андрій Єрмак, перший заступник секретаря РНБО, голова комітету з розвідки Руслан Демченко, заступник голови ОП з питань оборони Роман Машовець, секретар президента Марія Левченко.

Після доповіді Єрмак попросив відкласти спецоперацію. Він послався на перемовини з помічником президента Росії Володимира Путіна і на те, що операція нібито могла би зірвати обмін полоненими, який готувався у той час, та початок перемир’я. Операцію відклали на кілька днів.

Вже 3 серпня Зеленський знову зібрав нараду. На ній Бурба заявив, що операція провалена і причина цьому – витік інформації. Бурба вимагав почати перевірку всіх, кому було відомо про операцію. Зокрема, він хотів, щоб на поліграфі перевірили його самого, Єрмака, Демченка та Машовця. Зеленський тоді жодних рішень про перевірку не ухвалив. Розслідування провалу не було розпочато. Крім того, після цих подій Зеленський звільнив Бурбу і призначив нового начальника ГУР.

Пів року тому широкому загалу стали доступні документи, що свідчили про цю державну зраду у вищих ешелонах влади. Поступово додаються нові свідчення, які все більше підтверджують, що по справі ПВК “Вагнер” мав місце витік інформації саме з Офісу президента. Зрозуміло одне — все це покривається Зеленським, а його слуги знаходяться в круговій поруці. Влада жодним чином не реагувала, а деякі слуги навіть підсміювалися над звинуваченнями.

Тоді родичі загиблих на Донбасі ініціювали збір підписів з вимогою створити ТСК у Верховній Раді та за кілька днів петицію підтримало понад 25 000 українців.

Але влада все одно мовчала.

А вчора стало відомо, що колишнього начальника військової розвідки Василя Бурбу, який дав свідчення про провал операції з захоплення “вагнерівців”, виселили з дому і позбавили державної охорони. Також розвідника позбавили документів прикриття.

Вчора журналіст Юрій Бутусов повідомив, що напередодні зняття охорони з Василем Бурбою розмовляв представник Зеленського, який запропонував Бурбі призначення послом України в Австралії в обмін на публічне спростування скандалу з “вагнерівцямі”, відмову від інтерв’ю і будь-якої співпраці з розслідувачем “Беллінгкет” Христо Грозєвим.

“В іншому випадку Бурба отримав прямі погрози – виселення з охоронюваного будинку, позбавлення документів, звільнення з роботи в МЗС рідного брата, відкриття кримінальних справ. Бурба відмовився від такої ганебної угоди. І перші погрози були негайно здійснені”, – повідомляє Юрій Бутсов.

Сьогодні у Верховній Раді Петро Порошенко під час погоджувальної наради поставив вимогу негайно створити парламентську слідчу комісію щодо зірваної спецоперації по затриманню російських терористів з ПВК “Вагнер”, а також закликав забезпечити охорону офіцерам розвідки, які володіють інформацією щодо цієї спецоперації.


Олексій Петров

Есть три, очень важные, я бы сказал, самые лакомые цели для российских спецслужб:

– Глава Службы внешней разведки (СВР),
– Руководитель Главного управления разведки (ГУР),
– Глава Службы безопасности Украины (СБУ).

Три персоналии. Носители государственных секретов высшего уровня защиты. Не важно, нравится нам этот человек или нет? Высокий, стройный, полный или лысый, но у каждого из них запредельный уровень обладания информацией. Агентурная разведка, военная разведка и контрразведка. Информацией, за которую на Лубянке отдадут правую ногу. А возможно, и левую руку. И вот, судя по информации от Главреда «Цензор.нет», властные структуры совершенно ОСОЗНАННО снимают государственную охрану с одного из трёх вышеуказанных человек. Повторяю, ОСОЗНАННО.

Вопрос задать, или сами его сформулируете?

Напомню, что за годы войны в результате терактов погибли два высокопоставленных сотрудника украинских спецслужб – Александр Хараберюш и Максим Шаповал. И совсем недавно СБУ предотвратило похищение экс-командующего ССО Игоря Лунёва.

Ілюстрація  Сніжана Хромець / Артем Марков / «Бабель»