“Зелена енергетика” показала свою неефективність. Захід розплачується за “екологічний” психоз

25 Лютого 2021, 10:43

Останній тиждень показав, що зелена енергетика, яку демократи протискають “на холодну”, не витримує серйозних коливань погоди – і це було очевидно всім, крім керівництва компаній, що заробляють на цій самій енергетиці, і адептів чуда в пір’ях на ім’я Грета Тунберг.

Найяскравішим прикладом став американський штат Техас, 25 відсотків електропостачання якого припадає на частку вітряної енергії. До того ж, відособленість техаської енергосистеми виключає перетоки електрики від сусідніх штатів. Жертвами прогресивних технологій стали 4 мільйони жителів Техасу і кілька сотень домогосподарств Луїзіани і Орегона, що раптом потрапили в Середні століття, а також всі південно-західні штати Америки, де ціни на електроенергію зросли в 360 разів – з 25 до 9 тис. доларів за мегаватт.

Можна вважати глузуванням над Грінпісом то, що для реанімації об’єктів зеленої енергетики використовуються найбрудніші технології: вітряки поливають хімічними протизаледнуючими сумішами з вертольотів. На чому літають вертольоти? Правильно, на авіаційному пальному. Тут в одному флаконі – огидна хімія і викиди вуглекислого газу в атмосферу.

В цьому сенсі колапс в Техасі – це шокотерапия для тих, хто страждає кліматичним психозом, і хороший привід для перегляду плану Євросоюзу до 2050 року повністю перейти на чисті технології, які дали збій не тільки в США, але і в північних районах Європи.

В світовій енергетиці 76 відсотків генерації припадає на брудні технології: нафта – 33, природний газ – 23, вугілля – 20 відсотків. Частка атомної енергії (АЕС) – 6, гідроенергії (ГЕС) – 6, інших видів – 12 відсотків. Це означає, що, незважаючи на постійні розмови про прийдешню кліматичну катастрофу, перехід на зелені технології відбувається вкрай повільно, і на це є серйозні підстави.

Згідно з наявною статистикою, сонячні станції реально працюють 10-25, а вітряні – 25-35 відсотків від усього часу їх експлуатації, а вироблювана ними потужність коливається залежно від яскравості сонця і сили вітру. Тобто головними особливостями цього виду енергетики є її непостійний і переривчастий характер. Звідси технічна назва – переривчаста альтернативна генерація (ПАГ). Звучить не так красиво, як зелена, зате розкриває суть.

Через ці уривчастість і мінливість витрати на транспортування зеленої енергії в три рази перевищують витрати на передачу електроенергії АЕС або електростанцій, що працюють на вугіллі.

Експерти небезпідставно вважають, що чим більше зростатиме частка відновлюваних джерел енергії (ВДЕ) в енергобалансах країн, тим більше погіршуватиметься безпека поставок електричної енергії. “Найпізніше до 2023 року ми будемо бігати широко розплющивши очі на дефіцит безпечної потужності”, – сказав керуючий директор німецької асоціації енергетичної галузі BDEW.

Поновлювані джерела енергії спричиняють високі цінові шоки в різних частинах світу. Зелена енергетика, як пилосос, втягує в себе світові гроші, позбавляючи інвестицій виробничий сектор, і надуває фінансовий міхур, до схлопування якого хтось добре збагатиться.

Тим часом країни, які субсидують цю авантюру і скорочують традиційні види генерації, починають «здогадуватися», що щось пішло не так. Фактично в світовій економіці склалася парадоксальна ситуація: зелена енергетика, що просувається з політичних і корисливих мотивів, живе за рахунок державних субсидій і при цьому знищує виробничу базу, що призводить до зниження податкових надходжень в бюджети. Отже, ще трошки зусиль для захисту клімату – і субсидувати зелену енергетику буде просто нічим.

Читайте Поштівку в ФБ

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!