Декларації про «перевиконання бюджету» різко дисонують із очевидними проявами протилежного

За даними Рахункової палати України видатки загального фонду Держбюджету у січні були на 12,5 млрд грн меншими від плану.

Це відбулося у першу чергу за рахунок значного недофінансування програм державних гарантій медобслуговування населення за бюджетною програмою МОЗ (-3,7 млрд грн порівняно з планованим показником).

Крім того, 760 млн грн менше виділили за бюджетною програмою Міноборони на забезпечення діяльності Збройних Сил, підготовку кадрів і військ, медзабезпечення особового складу, ветеранів військової служби та членів їхніх сімей, ветеранів війни.

Позики на реалізацію інвестиційних проектів з спеціального фонду були залучені в обсягах на 89% менших від запланованих. У результаті лише за місяць на реалізацію інвестиційних проектів недоотримано майже 2,8 млрд грн.

Ще одним індикатором проблем бюджету є затягування наприкінці другого місяця року навіть із затвердженням паспортів бюджетних програм за низкою важливих напрямків.

Зокрема, станом на 22 лютого до Держказначейства усе ще навіть не надійшли паспорти 184 бюджетних програм. Серед них – низка важливих для національної безпеки, охорони здоров’я українців в умовах пандемії, підтримки економічного зростання та виконання соціальних зобов’язань держави як:

Заходи з психологічної реабілітації, соціальної та професійної адаптації й забезпечення лікування постраждалих учасників Революції гідності, учасників АТО.

Реалізація проекту з розбудови підрозділів охорони кордону

Будівництво або придбання житла для військовослужбовців ЗСУ, Державної прикордонної служби, Нацгвардії, СБУ, ГУР, СЗР тощо.

Забезпечення функціонування Фонду розвитку підприємництва.

Проведення інвентаризації земель та оновлення картографічної основи Державного земельного кадастру.

Фінансова підтримка сільськогосподарських виробників та надання кредитів фермерських господарствам.

Заходи з покращення доступу сільськогосподарського малого і середнього бізнесу до експортних ринків.

Надання кредитів на будівництво і придбання житла науково-педагогічними та педагогічними працівниками.

Громадське здоров’я та заходи боротьби з епідеміями.

Розвиток системи екстреної медичної допомоги та модернізація і оновлення технічної бази закладів охорони здоров’я.

Створення сучасної клінічної бази для лікування онкозахворювань у Національному інституті раку. Удосконалення молекулярно-генетичної діагностики онкозахворювань».

Будівництво сучасного лікувально-діагностичного комплексу Охматдиту.

Оздоровлення і відпочинок дітей, які потребують особливої уваги та підтримки.

Підтримка у безпечному стані енергоблоків та об’єкта Укриття й інші заходи зі зняття з експлуатації ЧАЕС. Реалізація другого ПК Нового безпечного конфайнменту. Підтримання екологічно безпечного стану у зонах відчуження.

Джерело

Автор