Close button

Корупція на митниці стоїть колом: інтерв'ю з експертом

Корупція на митниці стоїть колом: інтерв'ю з експертом

Видання «Ділова Столиця» поспілкувалася з головою комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики, Данилом Гетманцевим, повідомляє Курс Украины.

Говорили про амністію капіталів, антиофшорну політику і неприборкані контрабандні схеми.

Найцікавіші питання і відповіді в матеріалі нижче.

Перше питання пролунало про роботу самого Данила в парламенті - видання просило поділитися, чи вдалося йому реалізувати те, що задумував.

Експерт відповів досить розгорнуто: «ми зробили багато, але потрібно зробити ще більше». Окремо він відзначив питання детинізації:

«Я вважаю, що без детинізації у нас в країні не буде нічого доброго, ми будемо і далі залишатися країною, що відстає Європи, а може, і світу».

Як він зазначив, «попереду у нас дуже важливий шлях по імплементації», тобто робота податкової, яка є позитивною, хоча експерт і зізнається, що за пів тора року важко навести там порядок.

Плюс до того, він говорить, що вони стикаються "з неймовірним опором так званого корупційного фактично бізнесу, який живе за рахунок ухилення від оподаткування, в тіні".

Наприклад, тому і створили БЕЗ - Бюро економічної безпеки, яке стало радикальним кроком, спрямованим на ліквідацію Податкової міліції.

Але все-таки успіхи «січня 2021 роки без перебільшення блискучі», - говорить експерт.

Не обійшлося і без питання про реформу митниці, а сам Данило Гетманцев визнаєт, що там «сумна ситуація і нічим похвалитися в цьому напрямку».

Але зміна все ж є - наприклад, поміняли керівника митниці і зараз намагаються «допомогти йому дійсно налагодити роботу».

Як він зазначив, «робота на митниці ділиться на дві частини. Перша частина - реформа митниці, а друга частина - це припинення корупційних схем».

Перша частина роботи ще реалізується, а ось друга «стоїть колом». Він також окреслив, що потенціал в митниці величезний.

Але питання про детинізацію все ж було дуже цікаве. Видання поцікавилося про особисту оцінку експерта тіньової економіки України.

Як зазначив співрозмовник, його особисте припущення про тіньову економіку становить близько 50%.

Адже справа в тому, «що є якийсь обсяг операцій, що не фіскалізіруются. Наприклад, безготівкові розрахунки. Ми робимо знижку на це і припускаємо, що десь близько половини в тіні».

Не забули поставити запитання і про закон №466-IX (капітальний документ, який реформував податкову політику в Україні). Тоді його активно критикували і видання поцікавилося про особисту думку експерта від прийняття цього закону, зокрема щодо рентної плати за видобуток корисних копалин.

Гетманцев відзначив, що «по ренті бюджет отримав плюс 1,3 млрд. грн. вже в 2020 р», він також уточнив, що в нашій країні була найнижча рента в світі, і її збільшили не настільки, наскільки б хотіли.

"Швидше за все, ренту скоро будуть переглядати",- резюмував експерт.

Уточнили також, вступили в силу правила антіBEPS.

Відповідь була короткою «частково вступили в силу, частково вступлять з січня 2022 г.»

Також видання поцікавилося, чи стали краще ховати гроші, або навпаки - менше виводити в офшори?

Експерт повідомив, що всім «дали можливість під 1,5% ліквідувати Кікі і заявити про те, що у них є ці гроші, всього лише заплативши військовий збір»

Також він вважає, що «це абсолютно правильне рішення в країні, яка воює». І радить «протягом 2021 р тим, хто не передбачає продовжувати свою діяльність в Кіках, закрити свої підприємства, задекларованих тут і заплатити з вартості активів 1,5% податків»

Не оминуло стороною і питання про амністію капіталів, цікавилися, що гальмує проведення даної реформи.

За словами Гетманцева, «цей законопроєкт чекають від президента».

«Адже податкова амністія - це така річ, яка повинна ініціюватися владою в цілому, всією вертикаллю в особі того, хто влада в собі персоналізуєт. В даному випадку у нас президент - людина, якій в країні довіряє найбільше людей. І це та людина, яка, вносячи відповідний законопроєкт, транслює суспільству довіру до того, що ми робимо».

І останнє питання прозвучало про долю ідеї про податок на виведений капітал, точніше заміни ним податку на прибуток.

Тут експерт чітко позначив свою позицію, він «категорично проти радикальних експериментів в нашій країні»

«Тому я виступаю за те, щоб вводити НнВК в тому обсязі, який був введений в Польщі. Вважаю, що це правильна модель, що ми повинні ввести його для середнього бізнесу. І не роздувати колосальну дірку в бюджеті: від 50 до 70 млрд грн на рік за різними оцінками»,- резюмував Гетманцев.

Новини

Популярні теми форуму

analytics