Мовчазні «генії» комунікацій

Ірина Геращенко

Перший брифінг речника Білого дому Джен Псакі відбувся відразу після інавгурації Байдена. Щоденне спілкування з пресою, інформування про позицію президента і його графік – це обов’язкова демократична традиція. Свого часу, працюючи речником президента Ющенка, я мала щотижневі відкриті брифінги для преси, нерідко брала на себе інформаційний удар і незручні запитання.

Зараз на Банковій – генії комунікації, які обіцяли країні нову інформаційну політику не лише для суспільства, але й для окупованих територій. Нам обіцяли регулярні брифінги Мендель, Офіс експериментував із комунікаціями, підміняючи живе спілкування зі ЗМІ відосиками і «Теслою». Але і це закінчилося. Бо коли немає, що сказати навіть «Теслі», ховаються за веселими картинками про ялинку і ковзанку.

Цей тиждень приніс чимало важливих новин, які потребують публічної реакції перших осіб держави.

Санкції США проти ряду осіб, публічні заяви керівництва митниці про тиск на бізнес з боку СБУ, криваві розборки в самій службі, журналістське розслідування про корупцію на проекті «Велике будівництво», кураторством якого пишалася Банкова, вбивство двох українських воїнів в січні, пожежа в Харкові, яка стала можлива через повну відсутність соціальної політики і невиконання закону про соціальні послуги, кадрова чехарда і продовження практики екзотичних призначень за карі очі. Україна – єдина країна в Європі, де не розпочалося вакцинування! Можливо, вже і в світі. Бо сьогодні, наприклад, в Єгипті починається масова вакцинація населення. А в нас і досі невідомо, коли і якою вакциною будуть робити щеплення українцям, і скільки це обійдеться бюджету, і хто на цьому скільки заробить.

На все це нуль реакції голови ВР, керівника Уряду і Зеленського. Мовчанка затягнулася, хлопці. Хочеться почути вашу реакцію. Випустіть бодай Мендель, нехай з листочка щось зачитає.

P.S. Реакція журналістів на цю мовчанку і повну відсутність комунікацій дивує ще більше. В мене свого часу журналісти буквально жили в приймальні, вимагаючи відповідей на незручні запитання та інформації. Одна Укрзалізниця чого вартувала і скільки крові попила…

Автор