Close button

Експерти підрахували вартість викинутих телефонів

Експерти підрахували вартість викинутих телефонів

Згідно зі статистикою, щорічно близько 150 мільйонів мобільних телефонів опиняються на смітнику. За підрахунками фахівців, це не тільки втрачені мільярди доларів, але і токсичні відходи, серйозно забруднюють навколишнє середовище, повідомляє 4PDA.

Якщо підрахувати кількість викинутих тільки в Великій Британії смартфонів, то сума упущеного доходу виявиться вище $9 мільярдів. При цьому багато користувачів навіть не роблять спроб утилізувати старий гаджет, відправляючи його прямо в сміття. Якщо відштовхуватися від озвучених цифр, то тільки в Англії так надходять 4,7 мільйона чоловік. Багато з них не уявляють, скільки може коштувати непотрібний апарат, а більш економні просто залишають його припадати пилом на полиці.

Що цікаво, існуючі служби обміну старих смартфонів не задовольняють запитам тих, хто намагається заробити на старому телефоні. Так, 25% з тих, хто здавав свій гаджет при покупці нового, відчувають себе обдуреними, отримавши недостатньо грошей взамін. Зрозумілим є одне: система працює неефективно, адже щорічно втрачається $ 62,5 мільярда, що відлітають у відро для сміття разом з іншими електронними відходами. При цьому тільки 18% з них в тій чи іншій мірі виявляються перероблені.

На думку експертів, вирішити проблему можна декількома способами. Наприклад, в деяких країнах існує ринок відновлених телефонів. Не менш ефективна і звичайна переробка. Згідно з дослідженнями, золото в світових електронних відходах становить близько 11% від загальної кількості, що видобувається в рік. Цікаво, що на золотом руднику з тонни каменю отримують всього 5 грамів дорогоцінного металу, в той час як на тонну смартфонів цей показник становить 200 грам.

dca849d1248a0be556e04.png

Крім золота, з тонни мобільників можна отримати 100 кілограмів міді і 3 кілограми срібла. На жаль, поки більша частина всього цього йде на смітник, а загальна кількість щорічних токсичних електронних відходів збільшується на 100 мільйонів тонн.

Дмитро Пугачов

Новини

Популярні теми форуму

analytics