Мода на «прикольних пацанів» закінчується

Сергій Єсіпов

Награлись.

Це можна назвати дихотомією між хлібом і видовищами, але в певний момент, коли суспільство наїдається хліба, воно починає бажати чогось погарячіше.

На попит одразу приходить пропозиція – «несистемні гравці», «нові обличчя», «популісти». Вони яскраві. З ними весело. Прикольно.

Цього тижня пішов найголовніший з них, і можна остаточно сказати – мода скінчилась.

Я чесно намагався зрозуміти феномен Дональда Трампа. Навіть підписався на штабну розсилку і рік чесно читав листи. Це був зразок дуже якісної та зрозумілої пропаганди, написаної простою зрозумілою для всіх мовою: навколо вороги, але ми переможемо – дайте долар. Про долар було в кожному листі.

В 2020 році відписався – було вже нестерпно. Почались повтори і взагалі якесь божевілля.

2020-й взагалі всім довів, що є проблеми, важливіщі за «прикольних пацанів», які «прикольні пацані» не вирішують або вирішують погано.

Тому світ потихеньку, але впевнено, позбувся всіх несистемних, на їх місце втомлено повертаються старі та зрозумілі системні бюрократи. І якось в системних краще виходить подолати всі проблеми – можливо, не так видовищно. Але всім раптом стало вже не до видовищ.

І тільки Україна, як та периферійна панянка, яка натягнула модного в позаминулому сезоні капелюшка, так і стоїть серед усіх трошки смішна.

Нам ще терпіти цього «несистемного» зеленського три роки. Хоча вже всім зрозуміло – але як раділи, що були в тренді.

Зараз деякі з тих, хто був в тренді, опинились натурально в труні. І всім вже не смішно, і тут би повернути рідного системного європейського бюрократа – одразу стало би краще і з вакцинацією, і з економікою – з тим «хлібушком», який здавався нудним колись в далекому 2019-му.

Але спочатку доведеться всім заплатити за «моду» до кінця.

 

Ілюстрація © Віктор Богорад

Автор