Ми повертаємось у 90-ті роки, коли правоохоронці порушували права водіїв — Головін про закон, що розширює повноваження поліції

Говорили з адвокатом Денисом Головіним.

Денис Головін: Цей законопроєкт досить сильно змінився із початку першої редакції. Функції поліції суттєво обмежили, але залишився пункт, проти якого була створена петиція, щоб за цей законопроєкт не голосували.

Підтримайте Громадське радіо на Спільнокошті

Вносяться зміни в статтю 35 закону України «Про національну поліцію», чим фактично розширюють підстави для зупинки транспортного засобу, вводять так звані профілактичні заходи, метою яких є виявлення у водіїв алкогольного, наркотичного або іншого сп’яніння.

Ця норма досить сильно обмежує права водіїв і суттєво розширює функції поліції і їхні повноваження. Фактично поліція може зупиняти будь-який транспортний засіб у будь-якому місці, в будь-який час доби й перевіряти документи водія, транспортний засіб.

Я проти розширення повноважень поліції, оскільки фактично ми повертаємось у 90-ті роки, коли правоохоронці порушували права водіїв. У нашій країні дуже великий рівень корупції правоохоронної системи, ці надмірні повноваження збільшують корупційні ризики. Якщо законодавці дійсно хотіли зменшити кількість нетверезих водіїв на дорогах, то є інші механізми. У поліції є функції по виявленню вказаних осіб.

Довідка

Законопроєкт про розширення повноважень поліції №2695 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності за окремі правопорушення у сфері безпеки дорожнього руху» на наступному тижні розглянуть у Верховній Раді України.

У разі прийняття поліція отримає право зупиняти автомобіль без конкретної підстави. У рамках «профілактичних заходів».

На вимогу поліцейського водій буде зобов’язаний:

1. вимкнути двигун транспортного засобу та вийняти ключ із замка запалювання;

2. вийти з машини;

3. тримати руки в полі зору поліцейського;

4. передати для перевірки документи;

5. виконувати вимоги або розпорядження поліцейського.

Змінюються правила «поверхневої перевірки» транспортних засобів. У новій редакції поліції дають право вимагати відкрити кришку багажника (навісний багажний пристрій), капот, двері салону, ніші, які можливо оглянути без їх розбирання.

Повну програму слухайте в аудіофайлі

Громадське радіо випустило додатки для iOS та Android. Вони стануть у пригоді усім, хто цінує якісний розмовний аудіоконтент і любить його слухати саме тоді, коли йому зручно.

Встановлюйте додатки Громадського радіо:

якщо у вас Android
якщо у вас iOS

0