У Білорусі 18-річну дівчину засудили до двох років ув'язнення: вона розмалювала щити силовиків під час протесту

У Білорусі суддя оголосила вирок у справі 18-річних Софії Малашевич та Тихона Клюкача, які брали участь у протесті у вересні біля Палацу незалежності. Дівчину засудили до двох років ув’язнення, хлопця – до 1,5 років. Обидва визнали свою провину.

Суддя ухвалила той термін, який вимагала держобвинувачка, пише білоруський портал TUT.BY.

Підтримайте Громадське радіо на Спільнокошті

«Складно говорити, коли в очах сльози, але я все-таки скажу. Я хотіла б попросити суд не карати як мінімум Тихона: йому просто сподобалася вродлива дівчинка, він захотів провести мене на мітинг. Він десять тисяч разів – я вам клянусь – умовляв мене піти від огорожі.

Я думаю, двох місяців в СІЗО досить, щоб зрозуміти, що нікуди ходити не треба, до огорож підходити теж не треба. Я теж відсиділа два місяці в СІЗО. За цей час зрозуміла, що в’язниця людей ніяк не змінить: вона зробить тільки гірше», – сказала під час засідання Софія.

Пара познайомилася наприкінці серпня 2020 року – напередодні протестів, які розпочалися у Мінську. У вересні вони приєдналися до одного з них. Їх затримали й обвинуватили у тому, що вони своєю участю у марші «спричинили порушення роботи громадського транспорту та організацій». При цьому збиток в обвинуваченні не вказано.

Додатково Софію звинуватили у хуліганстві – 6 вересня вона написала «вульгарні слова» на загороджувальних щитах, які належать військовій частині 63 755 і були виставлені біля Палацу незалежності.

Йдеться, що цими діями вона завдала збитків на 103 рублі, проте ще до суду Софія цю суму погасила. Держобвинувачка підкреслила, що діяла дівчина з «винятковим цинізмом» й  «демонструвала презирство до моральних цінностей суспільства».

Також Малашевич звинуватили в образі Лукашенка. За версією слідства, у серпні вона двічі демонструвала плакат з образливим написом, що містить негативну оцінку діяльності Лукашенка, демонструючи соціальну нетерпимість до представників влади й бажання принизити Лукашенка перед громадськістю.

Адвокати молодих людей заявили, що подаватимуть скарги, вирок чинності не набув. Обох обвинувачених визнали політв’язнями.

У Білорусі з 9 серпня тривають масові акції протесту проти підсумків виборів президента, на яких переможцем оголошений чинний глава держави Олександр Лукашенко, який займає цей пост з 1994 року. Наймасовіші акції проходили щонеділі у Мінську.

Потім акції змінили формат: загальної точки збору протестувальників немає, марші проходять в районах Мінська. Силовики продовжують затримувати та жорстко розганяти мітингувальників.

Очевидці заявляють про побиття та порушення прав людини з боку силовиків. Зафільмовані численні свідчення потерпілих про тортури з боку силовиків, незаконне утримування та психологічний тиск.

23 вересня Олександр Лукашенко вступив на посаду президента Білорусі, церемонія інавгурації відбулась у Палаці незалежності в Мінську.

Міністри закордонних справ Литви Лінас Лінкявічус і Словаччини Іван Корчок заявили, що не визнають президентом Білорусі Олександра Лукашенка.

Німеччина, Данія, Чехія та Польща приєдналися до країн, які не визнають легітимності Олександра Лукашенка, який сьогодні провів таємну інавгурацію.

Україна також не визнає, що Олександр Лукашенко є легітимним президентом Білорусі. Таке рішення ухвалили після його таємної інавгурації.

Громадське радіо випустило додатки для iOS та Android. Вони стануть у пригоді усім, хто цінує якісний розмовний аудіоконтент і любить його слухати саме тоді, коли йому зручно.

Встановлюйте додатки Громадського радіо:

якщо у вас Android
якщо у вас iOS

0