Від прибиральниці до акціонера Банку Росії: спливли нові дані про Світлану Кривоногих

Історії успіху завжди привертають увагу громадськості. Особливо якщо це такий запаморочливий успіх як у Світлани Кривоногих. Бувши простою прибиральницею, вона перетворилася на акціонера банку Росія, мультимільйонера і власницю офшорноъ компанії за кордоном. Нові подробиці про бізнеследі, яку пов'язують з Володимиром Путіним, і чия дочка Луїза Рогова феноменально схожа на російського президента, спливли в розслідуванні, яке опублікував Міжнародний консорціум журналістів-розслідувачів (ICIJ).

Від прибиральниці до акціонера Банку Росії: спливли нові дані про Світлану Кривоногих

Світлана Кривоногов і Володимир Путін, фото druzi

Від Росії участь в розслідуванні брав проєкт "Важливі історії". У ньому згадуються люди з найближчого оточення Володимира Путіна. Зокрема, і Світлана Кривоногих.

Журналістам вдалося з'ясувати, що на цей час Кривоногих є бенефіціаром компанії Brockville Development Ltd, зареєстрованої на Британських Віргінських островах. Згідно з інформацією з реєстру нерухомості Монако, ця компанія володіє квартирою в житловому комплексі Monte Carlo Star. Таке житло може коштувати понад 3 з половиною мільйонів євро.

Важливо відзначити, що номінальним власником Brockville значиться панамський офшор Radnor Investments SA. Він уже фігурував в угодах з часткою нафтотрейдера SNG Trading, який належить ще одній людині з близького оточення Путіна, бізнесменові Геннадію Тимченку.

Раніше Світлана Кривоногих стала фігурантом ще кількох гучних розслідувань - фільму "Палац для Путіна" Олексія Навального і розслідування видання "Проєкт".

Світлана Кривоногих, нинішня мешканка Кам'яного острова, провела дитинство в комуналці на Гороховій вулиці в Санкт-Петербурзі. Отримавши на початку 90-х атестат зрілості, Світлана якийсь час підробляла прибиральницею в магазині неподалік. Після вона вступила до університету економіки й фінансів на кафедру міжнародних економічних відносин, проте однокурсники у відповідь на прохання розповісти про неї тільки знизували плечима.

"Не пам'ятаю, щоб вона ходила на заняття, не пам'ятаю її на врученні дипломів", - говорить один з них.

Диплом університету Кривоногих отримала у 2000 році, і водночас щось кардинально змінилося в її житті. Світлана разом з матір'ю покинула комуналку на Гороховій і стала власницею самого елітного житла, яке тільки може побажати петербуржець, а зараз, за підрахунками журналістів, сім'ї Кривоногов належить житлова нерухомість в Петербурзі, Москві та Сочі на 1,1 млрд рублів. Двоє сусідів по Гороховій на питання про джерела несподіваного багатства Кривоногих згадали, що у Світлани в 90-х з'явився багатий чоловік. Один зі співрозмовників згадав, що це був "чиновник уряду Петербурга", інший прикро і просто назвав його "папіком".

У банку "Росія" Світлана почала працювати в 2001 році, і потім стала його акціонером. У 2001 році Кривоногих зареєструвала свою фірму з назвою "Релакс", на яку в підсумку і записали її частку в банку. Коли саме "Релакс" дістався шматочок "Росії", з публічних документів не зовсім ясно: вперше інформація про такого акціонера з часткою в 3,6% з'явилася в документах банку у 2007 році, а станом на початок 2019 року у Кривоногих було трохи менше - близько 2,8%.

Кривоногих також належить гірськолижний курорт "Ігора". Курорт розташований неподалік від дачного кооперативу "Озеро", заснованого Путіним і його друзями в середині дев'яностих років. Путін любить кататися на цьому курорті, був на його відкритті й, навіть, відсвяткував там весілля дочки Катерини Тихонової.

То як же пов'язані Путін і Кривоногих? Увечері 4 січня 1999 року із Пулково в Москву вирушив черговий авіарейс. На місцях 5а і 5б сиділи тодішній директор ФСБ Володимир Путін і його знайомий по роботі в Смольному, Віктор Золотов. Перед ними, в кріслі 1б, розташувалася Світлана Кривоногих. Збіг чи ні, але свій квиток Кривоногих купила за сім хвилин до Золотова та Путіна.

Згідно з даними розслідування "Проєкт", Кривоногих взагалі часто можна було побачити в літаках, що курсують між Петербургом і Москвою. Її постійною супутницею була дівчина, на ім'я Діна Цілевіч. І йдеться не про випадкові збіги - вони явно дружили, разом купували квитки та сиділи поруч. Як мінімум двічі їх супроводжував Золотов.

Як незаперечний доказ тісного і тривало зв'язку - авіаквитки на польоти в сусідніх кріслах літака. Це той випадок коли інформацію про реєстрацію на рейс не зміниш, а стверджувати що це збіг, який відбувся 200 раз, саме стільки спільних перельотів нарахували журналісти, нерозумно.

У 2003 році Світлана Кривоногих народила дочку, в той момент, коли Путін починав підготовку до перших у своїй кар'єрі перевиборів. У копіях документів, з якими ознайомився "Проєкт", батько Єлизавети Кривоногих не вказаний, відомо тільки її по батькові - Володимирівна. Через кілька місяців після цього Світлана стала володаркою 450 метрової й 200 метрової квартир отриманих в дар від близьких друзів Путіна - Юрія Ковальчука й Олега Руднова - повідомляється в розслідуванні "Проєкту".

Від прибиральниці до акціонера Банку Росії: спливли нові дані про Світлану Кривоногих — фото Єлизавета Кривоногов, фото 24tv.

Уже кілька років Єлизавета Володимирівна живе під іншим прізвищем і веде акаунти в соціальних мережах під вигаданим ім'ям Луїза Розова. Судячи з портретних знімків, які є в розпорядженні "Проєкту", вона феноменально схожа на президента Росії. До такого ж висновку дійшов професор Хассан Угайл - директор центру візуального аналізу університету Бредфорда, Великобританія. Проведений ним комп'ютерний аналіз показав, що схожість Путіна та молодшої Кривоногих - 70,44%, при тому, що схожість вище 75% означає, що на знімках - одна і та ж людина.

"З цього можна зробити висновок про можливу спорідненість [між ними]", - йдеться у висновку, виконаному професором на замовлення редакції.

Подивитися фільм Олексія Навального "Палац для Путіна" можна тут.

Раніше портал Post.factum повідомляв про те, що мережу підірвали фотографії ймовірної дочки Путіна.

zoom-images