Дивовижні технології та винаходи

Новини, аналітика, статті, фото та відео

Іспанські вчені розробили технологію виготовлення біорозкладаного поролону з пшеничної соломи

Іспанські вчені розробили технологію виготовлення біорозкладаного поролону з пшеничної соломи

Група вчених Університету Кордови розробили технологію виробництва біорозкладаного пінополіуретану з відходів пшениці. За даними дослідників, щорічно у всьому світі утворюється 734 мільйонів тонн пшеничної соломи, а це величезна кількість дешевих відходів, яким до цього часу так і не знайшли чітко визначеного застосування.

Дослідники з Університету Кордови, Іспанія, вирішили використовувати ці відходи сільськогосподарського виробництва для виробництва поліуретанової піни. Пінополіуретан, також відомий як поролон, часто виготовляється з побічних продуктів виробництва нафти. Але поролон отриманий з нафти не в змозі розкладатися в природному середовищі, що дуже негативно відбивається на екології. Тому вчені вже давно шукають альтернативні способи його виробництва.

У своєму дослідженні, опублікованому на сайті MDPI, вчені описали технологію виготовлення біорозкладаного поролону з відходів пшениці. В результаті скраплення пшеничної соломи розробники отримали поліоли - органічні поліспирти, що мають у своїй молекулі більше однієї гідроксильної групи. Поліоли - одна з ключових сполук, яка бере участь в хімічній реакції, в результаті якої й утворюється пінополіуретан.

Сьогодні основним кандидатом для отримання екологічно чистої поліуретанової піни (без використання нафтопродуктів), є касторова олія. Але як пояснила одна з розробників технології Естер Рінкон, недолік касторової олії в тому, що «вона не забезпечує потрібної твердості та сухості при контакті з повітрям», а це є дуже важливим фактором для правильного утворення піни.

Саме з цієї причини вчені запропонували замінити 50% касторової олії на витяжку з пшеничної соломи, яка має дуже схожі характеристики. В результаті цього вдалося домогтися високої біорозкладаності нового поролону - матеріал розкладається в природних умовах набагато швидше будь-яких наявних аналогів.

Іспанські вчені розробили технологію виготовлення біорозкладаного поролону з пшеничної соломи

І хоч отриманий пінополіуретан можна використовувати практично в будь-якій сфері життєдіяльності людини, дослідники пропонують використовувати свою нову розробку для вирощування рослин в місцях з посушливим кліматом. «Замість того, щоб поливати рослину, ми можемо вводити воду прямо в піну, щоб рослина могла споживати її при потребі», - пояснила Естер Рінкон.


Останні публікації

Підпишись на новинки