SpaceX вивела на орбіту ще 60 інтернет-супутників Starlink

SpaceX вивела на орбіту ще 60 інтернет-супутників Starlink

Загальна кількість супутників на орбіті перевищила тисячу

SpaceX вивела на орбіту ще 60 інтернет-супутників Starlink
фото SpaceX

Важка ракета-носій Falcon 9 успішно вивела на низьку навколоземну орбіту нову партію з 60 міні-супутників, призначених для подальшого розгортання глобальної мережі інтернет-покриття системи Starlink, повідомила компанія-розробник SpaceX, на яку посилається Інтерфакс.

З травня 2019 року це 17-те виведення на орбіту групи супутників проекту. Попередня партія з 60 супутників Starlink була запущена 24 листопада 2020 року. Зараз в орбітальній групі Starlink вже 1013 супутників.

Ракета стартувала о 08:02 за часом Східного узбережжя США (15:02 за Києвом) зі стартового комплексу 39А на космодромі NASA на мисі Канаверал.

Через приблизно 1 годину 5 хвилин після старту ракети група супутників Starlink була виведена на задану орбіту.

Тим часом перший багаторазовий ступінь ракети-носія SpaceX, який використовувався для запуску вже восьмий раз, через 8 хвилин 26 секунд після запуску здійснив керовану вертикальну посадку на автоматичну плавучу платформу Just Read the Instructions, яка перебувала в Атлантиці приблизно за 630 км від космодрому на мисі Канаверал.

Крім того, спеціальні рятувальні морські судна в Атлантиці мали виловити з води дві стулки обтічника головної частини ракети, які після відділення спускалися на парашутах. Повторне використання обтічника дозволяє економити компанії SpaceX до $6 млн при запусках своїх ракет.

У перспективі компанія SpaceX планує розгорнути орбітальне угруповання з 12 000 космічних апаратів даного типу (а в подальшому – з 30 000) для створення повномасштабної мережі, яка дозволить забезпечити жителів Землі широкосмуговим доступом в інтернет в будь-якому куточку планети. Загальна сума інвестицій в реалізацію проекту оцінюється в $10 млрд.

Проєкт використовує файли cookie сервісів Mind. Це необхідно для його нормальної роботи та аналізу трафіку.ДетальнішеДобре, зрозуміло