Журнал “Музеї України” звернувся до Уряду України

Журнал “Музеї України” звернувся до Уряду України

Тема розшуку і повернення культурних цінностей України за кордоном перетворилася на гостру гуманітарну проблему. Тим переймається Міністерство культури, яке цей напрям успішно завалило, обмежившись контролем за переміщенням культурних цінностей через кордон на рівні сталінських стандартів.

Між тим, у різних країнах періодично виставляються на аукціонний продаж справжні духовні скарби, які невідомо як і коли перетнули митний кордон України чи СРСР. Відповідно, ті речі не мають повноцінних супровідних документів, екпертиз, можуть підозрюватися у контрабандному переміщенні, або бути викраденими з державних музеїв чи приватних колекцій, незаконно розкопаних “чорними археологами”…

Відповідно, цей процес повинен постійно моніторитися уповноваженими державними структурами України, які мають для цього технічні можливості.

В першу чергу це Міністерство закордонних справ України і Посольства України. Консультаційну підтримку процесу має надавати Міністерство культури, здатне на організацію експертиз та розміщення повернутих цінностей в музеях. Технічний і безпековий супровід мають забезпечувати СБУ, СЗР, ГУР МО, МВС…

Повинні враховуватися специфічні нюанси окупованого Криму і ОРДЛО.

При МЗС України варто створити відділ розшуку культурних цінностей, що має координувати та забезпечувати діяльність.

Однак, існує бюрократична проблема – Положення про МЗС України від 30.03.2016 року №281 затверджене КМУ, розшук культурних цінностей за кордоном НЕ ВХОДИТЬ до компетенції МЗС, що є абсурдом!

Ніхто не заважає Уряду Дениса Шмигаля швидко вивчити проблему і на найближчому засіданні внести в Положення №281 коротку поправку: Уповноважити Міністерство закордонних справ України здійснювати процес розшуку та повернення культурних цінностей за кордоном спільно з іншими державними структурами.

Ніяких додаткових бюджетних витрат не потрібно – адже українські дипломати і без того змушені займатися розшуком на ентузіазмі, що підтверджує епопея з поверненням ікони з окупованого Луганська, яка незаконно опинилася в Боснії, потім в МИД РФ і знову в Сараєво, чи затримана митниками Сербії унікальна українська археологічна колекція… Як і продаж наших артефактів на аукціонах…

Маємо врахувати агресивну протидію ворожих спецслужб, передусім Росії та потужної аукціонно-археологічної мафії, контрабандистів…

Журнал “Музеї України” офіційно звертається до Уряду України з проханням оперативно прийняти відповідну поправку.

Лист надається.

 

Редакція журналу “Музеї України”

http://www.museum-ukraine.info/

Звернення

Шмигаль Денис
Анатолійович

Прем’єр-міністр України

prshmygal@kmu.gov.ua

копія

Стефанішина Ольга
Віталіївна

Віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України

vpm.eu.nato@kmu.gov.ua

Кулеба Дмитро
Іванович

Міністр закордонних справ України

zsmfa@mfa.gov.ua

Ткаченко Олександр
Владиславович

Міністр культури та інформаційної політики України
Журнал “Музеї України” звертається до Уряду України з проханням оперативно прийняти  поправку до  Положення про МЗС України від 30.03.2016 року №281 затверджене КМУ в редакції:
“Уповноважити Міністерство закордонних справ України здійснювати процес розшуку та повернення культурних цінностей за кордоном спільно з іншими призначеними державними структурами”.
Просимо вивчити питання і винести на найближче засідання Уряду України.
З повагою,
Віктор Тригуб, редактор журналу “Музеї України”

натисни MIXADVERT

Be the first to comment

Leave a Reply