Таку думку висловив на своїй сторінці в Facebook колишній секретар Ради національної безпеки і оборони, керівник центрального штабу “Європейської Солідарності” Олександр Турчинов.

Він зазначив, що Росією “ретельно відпрацьовані технології економічної та політичної експансії під прикриттям “експорту енергоносіїв”.

У зв’язку з цим Турчинов нагадав, що однією із важливих перемог у боротьбі з агресією РФ було досягнення енергетичної незалежності України.

“Україна позбулася газової голки РФ і протягом останніх років не купувала жодного кубометру газу від агресора, не заводила з півночі жодного кіловату електроенергії”, – заявив политик.

Турчинов наголосив, що попри всі заяви чинної української влади про мир та “чергове завершення війни”, військове протистояння з Росією та окупація українських територій продовжуються, “обстріли та загибель українських військових не припиняються”.

“В цих умовах перший заступник міністра енергетики України, в.о. міністра енергетики робить заяву про необхідність розблокування закупівель газу з Росії”, – додав Турчинов.

На думку політика, “не можна виключати, що стрімке підвищення тарифів на енергоносії, яке відбулося з нового року, є одним із важелів влади, щоб забезпечити собі прикриття для масштабної корупції та зради національних інтересів”.

“Протягом всього часу перебування “зелених” при владі, на догоду олігархату НАК “Нафтогаз” перетворюється на банкрута, а національний стратегічний ресурс – атомна енергетика – системно знищується. Так, штучно зупинялися блоки українських АЕС, тотально обмежувалося фінансування, своєчасно не проводився ремонт та відновлення потужностей енергоблоків. У результаті, країну ставлять перед… “необхідністю закупівлі електроенергії у Білорусі”, для якої РФ у кредит побудувала атомну електростанцію”, – написав Турчинов.

Він наголосив, що подібні дії можуть стати ударом по незалежності нашої країни.

“Відновлення енергетичної залежності від Кремля та безпосереднє фінансування агресора і окупанта є державним злочином і потужним ударом по незалежності і обороноздатності нашої країни. Зупинити цей злочин, економічний та енергетичний колапс можна лише через повний демонтаж “зеленої” влади, яка стає загрозою національній безпеці України”, – підсумував Турчинов.

Як відомо, тимчасово виконуючий обов’язки міністра енергетики України Юрій Вітренко запропонував “розблокувати експорт газу з Росії”, який здійснюватимуть “незалежні компанії з РФ”. За словами очільника Міненерго, це такі компанії, як “Роснефть” (контрольний пакет акцій якої належить державній компанії “Роснефтегаз”), “Новатек” і неназвані “європейські компанії”.

На думку Вітренка, “це істотно знизить ціну на газ на оптовому ринку”.

Варто зазначити, що Україна вже понад 5 років не імпортує газ із Росії для власних потреб (з листопада 2015 року). Замість цього був запущений реверс і поставки блакитного палива з Європи.

Наразі через Україну здійснюється транзит російського газу до Європи (згідно з домовленістю між “Газпромом” і “Нафтогазом України”).

  • У партії “Європейська Солідарність” розцінили заяву Юрія Вітренка про плани відновити експорт газу із Росії як доказ того, що вище керівництво України має намір повернути її в енергетичну залежність від Москви.