Відзавтра «чому не державною?» вже офіційно

Ігор Артюшенко

Як один зі співавторів мовного закону я добре пам’ятаю, як важко його було лобіювати та просувати його ухвалення в залі ВР.

Бо 300 років бездержавності, російської імперської, а потім і радянської окупації, численних заборон та системних винищень українства, млявої національної політики з 1991 року зробили свою ганебну справу – виховали комплекс меншовартості серед українців та глибоко вкорінили денаціоналізованих манкуртів серед бізнесових та політичних “еліт” держави.

Але завдяки принциповій позиції проукраїнської частини Верховної Ради, наполегливості Миколи Княжицького, Андрія Парубія і, особливо, Петра Порошенка ми змогли проголосувати мовний закон в цілому. І таким чином виправити помилку та недопрацювання всіх попередніх скликань часів Незалежності. Сторінка була перегорнута, а українська мова нарешті стала захищеною та отримала можливість для вільного розвитку.

Поступово вводяться норми закону, за який я голосував, і вже з 16 січня підприємці та інші суб’єкти господарювання мають здійснювати обслуговування та надавати інформацію про товари та послуги, зокрема через інтернет-магазини та інтернет-каталоги, українською.

Зрозуміло, що в умовах ідеології “какая разніца” ці норми будуть саботуватися слугами. Тому українцям час об’єднуватися та політично мобілізуватися — це питання виживання нашої нації та безпеки наших життів.

Переходьте на українську та вимагайте виконання законів!


Олена Монова

Нушо.

Вже відзавтра набувають чинності норми мовного закону, прийнятого Порошенком в квітні 2019 року, які дадуть змогу доколупуватись «чому не державною?» вже офіційно. Як в державному, так і в комерційному секторі. Виключно українська мова мусить стати мовою обслуговування будь-де, і лише на прохання клієнта обслуговування може здійснюватись іншими мовами.

За порушення накладатиметься штраф в розмірі 5100-6800 гривень, чому саме такі цифри, я хз, але мрію, аби перший штраф виписав собі той, за кого я з дєцтва, і виписував доти, поки не перестане виходити в люди і балакати там на общєпанятном. Другий штраф Бужанському, просто він прикольно верещить і на лобі надувається жила.

Але я відволіклась.

Що я бачу на сьогодні. Навіть в нашому узькощелепному Харкові у тих супермаркетах, де я буваю, все більша кількість касирів переходить на обслуговування українською. Навіть якщо касир починає розмову російською, то, почувши у відповідь мою українську, продовжує вже нею. І частіше за все, що найцікавіше, володіння мовою на досить пристойному рівні. Відтак в мене питання: якого дідька тоді було, га?!

З інтернет-магазинами трохи гірше, там все ще майже тотально панує російська, але у відповідь теж переходять. За останні десять днів лише один впертий чувачок з магазину, що торгував чохлами для смартфонів, вперто теревенив російською, за що магазин отримав від мене одну зірку і словесну еквілібристику у відгуку у вигляді 3,14дюліни.

Як відомо, я кончена оптимістка, тому мені здається, що за півроку-рік бізнес вдуплить навіть без особливих штрафів, що спілкуватись з клієнтами українською ВИГІДНО. І ще я впевнена, якщо ввічливо, але наполегливо вимагати обслуговування державною мовою, то якось воно буде, бо ніколи не було такого, щоб не було нічого.

Звісно, що деякий час буде певний дискомфорт у тих, хто звик прокрастинувати або взагалі думав «це станеться з будь-ким, тільки не зі мною», а тепер буде бігати з вибалушеними очима, словником і димом із дупи. Але, повторюсь, що мене не залишає надія на те, що бізнес і громадяни адаптуються досить швидко. Тим більше, що використання мови в побуті ніяк не регулюється (і це безумовно правильно), тому в себе вдома хоч на суахілі.

Звісно, що навколо закону політичні спекуляції не закінчаться ніколи, і умовні бужанські завжди будуть намагатись довести, що держава не має права втручатись в комерційну сферу і там щось регулювати, тим більше штрафувати. Це питання міг би розглянути Конституційний Суд, якби він у нас був, а конституційної кризи не було. Але КС у нас в сраці, а його голова наразі пісяє в Перську затоку.

Але ми вперто робимо своє і говоримо українською.

Майте гарний день, люди.