“Батьківщина” ініціює зниження ціни на газ для споживачів утричі

ОСББ газ
15 Січня 2021, 00:56

Ліквідація НАК “Нафтогаз України” дасть можливість вийти на конкурентний ринок, зробити систему ціноутворення прозорою, а ціну на газ справедливою

Імпортний газ повинен коштувати для українських споживачів не більше 4 грн/куб м, а газ внутрішнього видобутку – не більше 2 грн/куб м, а оголошена урядом регульована ціна 6,99 грн / куб м є не знижкою, а підвищенням ціни, заявив народний депутат фракції “Батьківщина” Олексій Кучеренко, пише Енергетичний фронт.

“3,6 грн – це середня ціна газу, який знаходиться сьогодні в українських сховищах і належить українському народу. Тоді виникає питання, чому не можна цю суму вартість зберігання і вийти на суму, наприклад 4 грн? І це могла б бути такою ціна імпортного газу. За собівартості газу власного видобутку, там офіційні статистичні дані з урахуванням усіх витрат кажуть, що максимум – 1,5-2 гривні. Ось це ціна українського державного газу, якого цілком достатньо для населення України та теплокомуненерго”, – сказав Кучеренко під час брифінгу за результатами минулої у Верховній Раді наради щодо тарифів.

Депутат зазначив, що причиною тарифної і управлінської кризи стали дії уряду, НАК “Нафтогаз України” і державного регулятора НКРЕКП.

“Коли ми читаємо звіти про рекордне закачування газу – на сьогодні на 25% у сховищах більше газу, ніж у минулому році – тоді як може бути, що там газу більше, а нам з вами піднімають ціну? Як так сталося, що НАК “Нафтогаз”, структура, яка не видобуває газ, не транспортує газ, проте у неї росте персонал за останній рік у 1,2 рази? … 3,5 млрд грн становить утримання цього нікчемного монополіста”, – сказав депутат.

Кучеренко зазначив, що позиція партії “Батьківщина” і її лідера Юлії Тимошенко полягає в тому, що тільки ліквідація НАК “Нафтогаз України” дасть можливість вийти на конкурентний ринок, зробити систему ціноутворення прозорою, а ціну на газ справедливою.

“Втім, у залі Верховної Ради буде важко вирішити цю проблему, оскільки уряд не пропонує варіантів комплексного рішення, а в залі немає більшості для того, щоб раз і назавжди комплексно вирішити тарифне питання. Саме тому Юлія Тимошенко та партія “Батьківщина” звернулися до своїх депутатів місцевих рад негайно збирати сесії міських і обласних рад, аналізувати тарифи і звертатися до уряду, до Верховної Ради з вимогою негайно вводити адекватне державне регулювання тарифів на всій території України, тому що вони просто вийшли з-під контролю”, – сказав Кучеренко.

Читайте нас в Facebook

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!