Екологія та навколишнє середовище

Новини, аналітика, статті, фото та відео

Група міжнародних експертів пророкують швидку катастрофу для планети та людства

Група міжнародних експертів пророкують швидку катастрофу для планети та людства

Міжнародна група вчених прийшла до невтішного висновку: втрата біорізноманіття та прискорення зміни клімату в найближчі десятиліття, в поєднанні з невіглаством і бездіяльністю можновладців, загрожують виживанню всіх видів, включаючи наш власний.

В рамках свого похмурого «прогнозу» група з 17 провідних вчених планети заявили, що світовим лідерам потрібен «холодний душ», коли мова йде про стан навколишнього середовища. Необхідне ретельне планування та рішучі дії, щоб уникнути «жахливого майбутнього», підкреслюють експерти. Дослідження опубліковане в журналі Frontiers in Conservation Science.

Провідний автор дослідження професор Корі Бредшоу з Університету Фліндерса в Австралії заявив, що він і його колеги підсумовували сьогоднішній стан флори та фауни, щоб донести до політиків серйозність катастрофічного становища майбутнього планети та людства.

«Більшість людей не можуть усвідомити масштаби катастрофи та те, що вони самі постраждають від наслідків руйнування навколишнього середовища. Насправді масштаб катастрофи для біосфери та всіх форм життя настільки великий, що навіть добре поінформованим експертам важко усвідомити серйозність ситуації. Проблема посилюється невіглаством та корисливими інтересами», стверджує професор Бредшоу.

Основні категорії екологічних змін, виражених в процентному співвідношенні до базового рівня. Червоний колір вказує відсоток ушкоджень або втрати.

Основні категорії екологічних змін, виражених в процентному співвідношенні до базового рівня. Червоний колір вказує відсоток ушкоджень або втрати.

Професор Пол Ерліх зі Стенфордського університету каже, що ніяка політична або економічна система зараз не готова протистояти передбаченим лихам та навіть не здатна усвідомити наслідки того, що відбувається.

«Охорона біорізноманіття далеко не пріоритетне завдання будь-якої з країн, поступаючись іншим нагальним проблемам, таким як зайнятість, охорона здоров'я, економічне зростання або стабільність. Людство використовує екологічну схему Понці (фінансова піраміда - ред.), в якій суспільство забирає у природи та у майбутніх поколінь можливість платити за сьогоднішні економічні поліпшення», заявив Пол Ерліх.

Експерти підкреслюють що їх стаття, в якій використано понад 150 досліджень, спрямована на те, щоб чітко та недвозначно окреслити тенденції зниження біорізноманіття, масове вимирання, зміну клімату та глобальну планетарну катастрофу. І всі ці катаклізми безпосередньо пов'язані з життєдіяльністю людини та зростанням чисельності населення.

За матеріалами: CNN


Останні публікації

Підпишись на новинки