Епоха бідності таки закінчилася… Розпочалась епоха зубожіння та злиднів

Павло Розенко

ALARM!

В Україні вже на три тижні затримується виплата субсидій. Гроші мали прийти ще 25-28 грудня! Люди отримали платіжки з новими цінами, а платити немає чим.

Мало того, що скоротили нормативи розрахунку субсидій, то вони ще вчасно людям гроші не виплачують!

Епоха бідності таки закінчилася…
Розпочалась епоха зубожіння та злиднів! Зробили це разом!

Суттєві затримки і по дитячих виплатах, і по пільгах учасників бойових дій, і по чорнобильських…


Володимир Омелян

Тарифи підняли – люди з протестами вийшли на вулицю.

Можна довго розповідати про ринкову економіку, порівнювати лібертаріанство з кейнсіанством, що краще багато потім, аніж мало зараз, але якщо ти обіцяєш знизити тарифи удвічі, а сам тихцем їх підіймаєш удвічі, – люди вийдуть проти тебе.
І будуть праві! Бо ти порушив власне слово, хочеш всіх надурити.

Тарифи повинні бути ринковими, а нація – багатою. Тоді кожен зможе отримувати ринкові зарплати і платити ринкові ціни за отримані товари і послуги. А на перехідний період ще уряд Порошенка ввів субсидію – доплату держави окремим соціальним групам, у яких доходів не достатньо. По іншому, у казці, буває лише в популістів. Але коротко, рік-два, поки все у всіх не закінчиться.

Поки влада дбає про підвищення добробуту населення, залучення інвестицій, створення нових робочих місць (насправді – ні, «на жаль…»), Європейська Солідарність виступила з ініціативою невідкладно переглянути державний бюджет 2021 року і збільшити фінансування субсидій для тих громадян, які є соціально вразливими, особливо через економічну кризу влади Зеленського. Також необхідно проаналізувати ринковість і «справедливість» виставлених рахунків за газ, електрику, тепло і воду. І «відкорегувати» окремих улюблених олігархів Зеленського, якщо вони вирішили, що криза – це проблема для людей і можливості для них.

Але, все виявилося ще цікавішим.
Декілька годин тому Павло Розенко опублікував інформацію (див. вище – ред.), що людям затримали виплату ще старих субсидій у 2020 році.

Трішки розібравшись в ситуації, я просто шокований!
Уряд Зеленського через хронічні проблеми з бюджетом у 2020 році не придумав нічого розумнішого, аніж перенести виплати субсидій людям ще за листопад 2020 на січень-лютий 2021!

У листопаді 2020 Міністерство соціальної політики нарахувало субсидій на оплату ЖКГ та придбання твердого палива та скрапленого газу на 5,8 млрд грн.

Через кризу платежів у грудні 2020 року коштів на субсидії хронічно не вистачало. Згадаймо ще, що довелося надати додаткову позику Пенсійному фонду у 14 млрд грн через провальне планування.

Щоб не вносити зміни до держбюджету в останньому місяці року, «технічно» перенесли фінансування соцвиплат за листопад 2020 на січень 2021, що спричинило факт невиплати субсидії та інших пільг (Чорнобильські, пільги учасникам бойових дій, дитячі виплати) – це разом десь близько 10-15 млрд грн.

При цьому січень, лютий – найгірші місяці щодо надходжень до держбюджету, пенсійний фонд традиційно у січні порожній, а перехідних залишків лишилось небагато. Тобто виплата навіть цих мінімальних субсидій за 2020 і в 2021 році буде проблемною.

Технічно уряд буде намагатися затягнути час, пояснюючи це бюрократичною необхідністю погодження ліміту асигнувань на початку року, але фактом є дірка в бюджеті та невиплата урядом в належний термін навіть тих платежів, які були нараховані до підвищення тарифів на газ, опалення та електроенергію.

Зеленський має не потішні наради проводити, а невідкладно повертати своїх депутатів із закордонних округів Дубаїв та Домінікани, вносити і голосувати зміни до бюджету щодо скорочення фінансування власного офісу, фіктивних правоохоронних органів і збільшення обсягу субсидій, щоб соціально вразливі верстви спокійно перейшли зиму.

Альтернатива – збираємося всі біля каміну Зеленського в Конча-Заспі. Це державна дача, фінансується коштом платників податків, значить нас там з радістю зустрінуть.


Валерій Прозапас

Ну що, понеслась.

Наприклад, 2-кімнатна квартира, опалення минулого року було 1200,00 гривень, тепер – 1600,00, і це ще до січневого зростання. Я так зрозумів, з електрикою, водою і т.д. – до кісток обглодають.

Пам’ятаєте відосік 2019 року, в якому на нараді у Зеленського Герус казав “відмінимо Роттердам+, і одразу електрика на 15% здешевшає”? А як інший якийсь Арахамія бубочку переконував, вказуючи на те чмо Геруса, – “он за месяц найдет и вырежет все раковые опухоли, что позволит снизить тарифы”?

Те відео 2,5 мільйони переглядів набрало, і там Зеленський обіцяв знизити тарифи і прибрати монополії, прямо казав про зловживання, а тепер багато хто каже, що він не обіцяв, і взагалі це не в його повноваженнях.

Добре, що відосікі не горять, хоть поржем.

До речі, в тому ж відео воно ще знущалося з гасла “ми йдемо своїм шляхом”. Тільки от при Порошенку ми ним справді йшли, і при тому газ був дешевшим (не дивлячись, що на “європейських хабах” дорожчим), а субсидій для населення було ВДВІЧІ більше. Бородаті бабушки втрачали мільярди, бо про населення справді піклувалися, – саме тому Порошенка і прибрали, руцями самого населення.

Так що справді: немає нікакого крізіса – оні просто 3,14дят наши деньґі”. ©


Елена Подгорная

Знаете, не так страшно увеличение тарифов, как отсутствие субсидий. Потому что без субсидий и предыдущие тарифы не всем было доступно оплатить.

Я порылась в сообщениях, поспрашивала, где могла, и оказывается, что субсидии не выплатили не только за декабрь. Кое-где есть задолженности даже за ноябрь прошлого года.

Я, конечно, понимаю, что у нас дефицит бюджета не только на следующий год, а и 2020-й мы закончили с дырой, но перенести выплаты субсидий с ноябра 20-го года на январь-февраль 21-го – это, конечно, очень сильное и экономически выверенное решение.
Гениальное, чего уж там…

Мало того, что в новом бюджете денег на субсидии меньше, а тарифы на коммуналку выше, так ещё и хвосты с прошлого года сюда пытаются втулить.

В ноябре 2020 года Минсоцполитики насчитало субсидий на 5,8 миллиарда гривен. И чтобы не вносить изменения в бюджет в конце года, технически перенесли финансирование социалки на следующий год. И люди остались не только без субсидий, а и без льгот по УБД, без детских выплат, без чернобыльских. А это ещё 15 миллиардов гривен “экономии”.

А мы же все знаем, что первые месяцы года – самые пустые в плане поступлений в бюджет налогов и сборов. Если раньше там хоть какие-то остатки были и переходили в следующий период, то с новой властью такого ни разу не случилось. Они такие хозяйственники, что переносят сплошные минуса. Поэтому выплаты и в январе будут весьма проблемными.

А что происходит, когда в планы на год переносят ещё долги с прошлого года? Особенно учитывая тот факт, что экономика в жопе, а ВВП падает? И увеличения доходов в бюджет не предвидится. А происходит то, что в 21-ом году деньги закончатся не в ноябре, а в июле. Ну, может, в августе. Заманчивая перспектива, да?

Вы помните, как мы читали с вами бюджет простым человеческим языком? Там всё рассчитано на завышенном росте ВВП. Настолько завышенном, что наши писатели бюджетов не постеснялись цифры нарисовать больше, чем в Еросоюзе. Правда, тогдашний министр Петрашко оговорился, что это счастье они планируют только на 4 квартал 21-го года. А первые три квартала на голом оптимизме считали.

И да, к вопросу, что при Порошенко тоже тарифы росли. Росли, конечно. Это факт, и никто с ним не спорит. Но субсидии и скидки компенсировали рост тарифов так, что и овцы были целы, более того, сыты, и волки не в претензии.

А эти деятели решили корову больше доить и меньше кормить.

Вам какая схема больше нравится?