Транспорт: на землі, у воді й повітрі

Новини, аналітика, статті, фото та відео

General Motors запускає систему екодоставки «від першої до останньої милі» BrightDrop

General Motors запускає систему екодоставки «від першої до останньої милі» BrightDrop

General Motors оголосила про запуск нового підрозділу BrightDrop, який буде розробляти та відповідати за цілу екосистему з електричних транспортних засобів та програмного забезпечення для здійснення доставки «від першої до останньої милі». BrightDrop допоможе клієнтам скоротити витрати на логістику, підвищити продуктивність та знизити негативний вплив на навколишнє середовище.

Стартап BrightDrop народився в бізнес-інкубаторі General Motors і буде доповнювати лінійку інших недавно запущених інноваційних стартапів, таких як OnStar Insurance, OnStar Guardian та GM Defense. BrightDrop повинен задовольнити високий попит на доставлення товарів у містах та одночасно зменшити забруднення навколишнього середовища. У компанії розробили цілий комплекс рішень, які допомагають поліпшити майже всі аспекти служби доставки.

General Motors запускає систему екодоставки «від першої до останньої милі» BrightDrop

Першим на ринок вийде електричний моторизований контейнер BrightDrop EP1. Він являє собою роботизований ящик, який здатний пересуватися та маневрувати в тісному просторі зі швидкістю 5 км/год і перевозити до 90 кг вантажу об'ємом до 0,65 кубометра. Всередині є регульовані по висоті полиці, що дозволяють компонувати простір під різні потреби.

Призначення EP1 - знизити фізичне навантаження на кур'єрів і складських робітників, тим самим збільшити швидкість завантаження товарів. Випробування EP1 вже відбулися спільно з поштовою службою FedEx Express. За словами представників General Motors, піддон дозволив підвищити число доставок в день на 25%.

Електричний моторизований контейнер BrightDrop EP1

Електричний моторизований контейнер BrightDrop EP1

Другим на ринок вийде легкий електричний фургон BrightDrop EV600. Виробник обіцяє йому запас ходу в 402 кілометри на одній зарядці. Місткість тягової батареї не уточнюється, відомо лише число модулів акумуляторів Ultium, і їх 20. Якщо наші підрахунки вірні, то загальна місткість батарей EV600 досягає 167 кіловат-годин, так що запас ходу в 400 з гаком кілометрів навіть для навантаженого фургона виглядає цілком реалістичним.

Заряджати батарею EV600 можна на експрес-терміналах постійного струму потужністю 120 кВт. За годину зарядки це забезпечить 275 кілометра пробігу. Кузов має бічні зсувні двері та може вмістити 17 кубометрів вантажу, а повна маса електрофургона складе 4536 кг. У стандартне оснащення будуть входити датчики паркування, система автоматичного аварійного гальмування з функцією розпізнавання пішоходів, контроль смуги руху та мультимедійний дисплей з діагоналлю 13,4 дюйма. Першим клієнтом, який отримає фургони вже в цьому році, стане сервіс FedEx Express. З 2022 року машину зможуть замовити й інші транспортні компанії.

Електричний фургон BrightDrop EV600

Електричний фургон BrightDrop EV600

Крім електровізка та фургона BrightDrop розробила інтегровану хмарну програмну платформу, яка забезпечує повний доступ як через вебінтерфейс, так і через мобільні пристрої. Оператори автопарку зможуть в режимі реального часу відстежувати місце розташування вантажів, стан батарей EP1 та EV600, проводити віддалену діагностику, отримувати попередження про безпеку та прогнози з технічного обслуговування.

Вбудовані засоби зв'язку надають підприємствам і докладні аналітичні дані, які можуть допомогти поліпшити доставлення вантажів, включаючи ефективність маршрутів та використання активів. Водії та кур'єри зможуть використовувати мобільний додаток і для інших технічних завдань.

Хмарна програмна платформа BrightDrop

Електровізок EP1 та фургон EV600 - це тільки верхівка айсберга. BrightDrop продовжує працювати над рядом інших концепцій. В недалекому майбутньому обіцяє запропонувати варіанти доставки на середні відстані, а також інструменти для «швидкого завантаження». В майбутньому General Motors хоче зайняти провідні позиції у сфері доставки товарів. І це не дивно, адже за прогнозами аналітиків, до 2025 року ринок подібних послуг складе 850 мільярдів доларів.

За матеріалами: General Motors


Останні публікації

Підпишись на новинки