Кабмін хоче повернути фіксовану ціну на газ для населення, – джерело

Кабінет Міністрів розглядає варіант повернення фіксованої ціни на газ для населення і сподівається так знизити тариф на 25-30%.

Про це розповів #Буквам один з членів енергетичного комітету Ради.

“Продавати за фіксованою ціною газ компаніям, які постачають його населенню, будуть “Укргазвидобування”, “Чорноморнафтогаз” і постачальник останньої надії, яким зараз є НАК “Нафтогаз України”. Фіксовану ціну пропонується встановити з 1 лютого 2021 року строком на 1 рік. Ціна буде визначатися за формулою “хаб мінус”, тобто без урахування вартості транспортування газу від NCG до західного кордону України”, – про це повідомили співрозмовники #Букв.

Як розповів #Буквам один з членів енергетичного комітету Ради, таким чином ціну вдасться знизити на 25-30%.

“Втім, тут виникає питання, як до цього поставиться МВФ, який весь час наполягав на ринковий ціні для населення. Акурат сьогодні місія відновила роботу в Україні і від її роботи залежатиме, коли отримає Україна черговий транш. Той же співрозмовник #Букв у комітеті висловив думку, що навряд чи повернення ПСО кардинально негативно вплине на позицію МВФ”, – йдеться в статті #Букв “Ціни на газ: що з ними буде і чи спалять вони Зеленського”.

“Не думаю, що таке рішення матиме визначальний вплив на роботу із МВФ”, – зазначив він.

Зазначимо, що в Україні проходять акції протесту проти підвищення тарифів на газ. Активісти скликають всеукраїнську акцію протесту.

11 січня відразу в кількох областях України тривають мітинги проти підвищення комунальних тарифів. Зокрема 11 січня вийшли на протести жителі Івано-Франківська. А в Полтаві місцеві жителі готові до радикальних дій через підвищення тарифів за транспортування газу й самої вартості блакитного палива.

MIXADVERT