В Іспанії визнали раніше невідому картину епохи Відродження Ель Греко

Невелика картина, що зображає Ісуса Христа в терновому вінці, який несе свій важкий хрест, була визнана твором художника епохи Відродження Ель Греко. Згідно з повідомленням іспанської газети El País, твір, що належить приватному колекціонерові, було приписано Ель Греко після того, як його було вивчено в іспанському університеті Леріди.

Професор історії мистецтв і директор в Centre d’Art d’poca Moderna (CAEM) Ксімо Компані, працював над атрибуцією разом з іншими дослідниками з університету та музею Прадо. Вони повідомили, що це було більше двох років захоплюючої роботи, досліджень та аналізу, і для них це неймовірна новина.


Дослідження CAEM підтверджує, що робота була зроблена самим Ель Греко, а не його майстернею або учнями. Частина аналізу, проведеного командою, включала порівняння картини з роботами, що зберігаються в колекціях Музею Ель Греко в Толедо і Прадо в Мадриді.

Професор Ксімо Компані вважає, що робота могла бути невідома досі, тому що художник зберігав її в своїй майстерні і не демонстрував широкому загалу при житті. Швидше твір міг служити ескізом для інших подібних картин.

«Однак через витончену обробку цього вишуканого твору і його малий розмір, він міг також бути твором, задуманим для приватної ораторії знатної людини або священнослужителя», – сказав Ксімо Компані.