Бюджет вимирання. Частина 1

Михайло Забродський

Бурхливі обговорення перебігу і результатів виборів до місцевих органів влади продовжують наповнювати інформаційний простір. При цьому особливо зворушливо лунають амбітні та безапеляційні заяви практично всіх без виключення учасників виборчих перегонів про саме їх беззаперечну перемогу і початок/продовження їх виснажливої боротьби за світле майбутнє. Не менше уваги продовжує привертати і продовження відчайдушної боротьби влади з COVID-19, яка стабільно більш нагадує демонстраційні дії. Щоправда, судячи навіть по офіційним заявам міністра “медичної статистики”, в цій боротьбі поки що перемагає саме вірус.

В усьому цьому морі інформації, думок і відвертого спаму якось майже непомітно майже завершилася робота по підготовці до другого читання проекту закону “Про Державний бюджет України на 2021 рік”, прийнятого ВРУ в першому читанні ще на початку листопада цього року.

Оприлюднених показників більш ніж достатньо для аналізу і розуміння. Особливо показовим є такий розгляд для співставлення гучних відверто популістських заяв влади із реальними діями, до яких беззаперечно відноситься планування доходів і витрат в державі.

Крім низки попередніх нелестивих назв Бюджет-2021 після всіх виправлень і змін набув ще одну – “бюджет вимирання”. Попри всі декларації про необхідність укріпленні вітчизняної системи охорони здоров’я, потреби на цю проблемну галузь планується задовільнити лише не половину. Мабуть, неминуче авральне перекидання коштів протягом року є ознакою стилю владної команди. Інакше неможливо пояснити чому на закупівлю омріяної вакцини від COVID-19 заплановано лише 2 млрд. гривень. Це в той час, коли, за оцінками вельми нейтральних експертів, для закупівлі вакцини і проведення вакцинації потрібно в 15-20 разів більше коштів. Цілком можливо, що витрати на вакцинацію є настільки символічними для зручності направлення коштів на більш масштабні і перспективні з точки зору заробітку проекти на кшталт “великого будівництва”.

Тим, хто чекає на розрекламоване як проривне досягнення підвищення мінімальної заробітної платні з 1 липня наступного року, Бюджет-2021 теж приготував неприємний сюрприз. Таке підвищення аж на 500 гривень (!) заплановане лише з 1 грудня. Досить показово, що про підвищення МЗП говорив саме голова держави. Ну а “непопулярні” новини доручили донести до все ще романтично налаштованих колишніх 73% учасників голосування в другому турі президентських виборів черговому високоефективному уряду! Крім того, таке відтермінування об’єктивно зменшує надходження до Пенсійного фонду, який і без того обділений увагою шляхом зменшення призначень з Бюджету-2021 на 8,5 млрд. гривень.

На жаль, жодних позитивних змін у плануванні витрат на оборону. Оборонний бюджет зменшується майже на 2%. Фінансування ЗС України залишається на рівні 117,5 млрд. гривень на фоні зростання витрат на практично всі решту складових сектору безпеки і оборони. Мабуть, ставка в майбутньому робиться саме ці відомства, війна то, як стало відомо восени 2019 року, вже практично закінчена. Ця теза, вочевидь, до вподоби керівництву оборонного відомства, яке за звітом Рахункової палати, не спромоглося витрати більш ніж 10 млрд. гривень на забезпечення ЗС України в поточному році.

Таке ось у першому наближенні співвідношення справ і слів! Ну а висновки кожен вільний робити самостійно.

В наступному дописі поговоримо про збільшення витрат і про джерела цих збільшень…

 

Автор