рішення щодо перейменування Церкви Московського Патріархату в Конституційний Суд

На початку 2020 року Мінкульт вказав список Церков, які мали вказати зв’язок з РПЦ, зокрема, Українська Православна Церква Московського Патріархату мала змінити назву на Російську Православну Церкву в Україні.

Попри вимогу закону Церква Московського Патріархату в Україні досі себе називає «українською».

Державна служба України з етнополітики й свободи совісті буде діяти щодо перейменування УПЦ Московського Патріархату «відповідно до остаточного рішення Конституційного суду, яким би воно не було». Про це розповіла в інтерв’ю Інтерфакс-Україна голова відомства Олена Богдан, інформує Главком.

За словами Богдан, багато юристів можуть назвати норму щодо перейменування церкви «проблематичною», але її скасування завдасть болю багатьом людям.

«Звісно ж, питання вкрай резонансне. Ми всі розуміємо, що через війну є реально загиблі люди, є люди, які втратили дім, є люди, які повернулися з фронту без рук і без ніг – і це все реальні життя», – підкреслила Олена Богдан.

Чиновниця пояснила, що люди у світлі пережитих трагедій війни прагнуть максимальної відкритості та видимості зв’язків.

До відома, Верховна Рада ще у 2018 році схвалила закон, яким зобов’язала релігійні організації вказувати в назві свою приналежність до Росії, якщо така є.

На початку 2020 року Міністерство культури вказало список Церков, які мали це зробити. Зокрема, Українська православна церква Московського патріархату мала змінити назву на Російську Православну Церкву в Україні.

На захист її виступили представники «Опозиційного блоку», серед яких Вадим Новінський та Василь Німченко.

Наприкінці минулого року абревіатура УПЦ (Українська Православна Церква) була офіційно закріплена за Київською митрополією Української Православної Церкви (Православної церкви України).

Відповідні відомості внесені до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань.

MIXADVERT