Чемпіони в боротьбі з власною армією

Гліб Бабіч

Закупівлі для армії заморожені. Ще не всі, але це тільки старт. Одяг, спорядження, амуніція, ПММ (використані дані з публікації Гліба Іванова на сайті інтернет-видання “Обозреватель” – ред.).

Армія їм не потрібна.
Армію старанно демотивують.
Армію вже вирішили годувати за старими схемами.
А зараз до цього додадуться перебої з постачанням. У тому числі – паливом. Без якого не можна воювати.
Армію старанно переводять в режим «до 14-го року».

Те, що вони довели економіку і бюджет до повної дупи, грає на руку їх основному завданню – бойова, мотивована, навчена, забезпечена Армія України повинна перестати існувати. І перетворитися в обмежений контингент нероб, які «навчені не стріляти».

Демонтаж і вбивство Збройних Сил до 14-го року зайняли у всіх попередників десятиліття. В активній фазі Януковича – 4 роки.

Але ці – чемпіони в боротьбі з власною армією. Ці впораються швидше.

* * *

Міністерство оборони України масово заморозило закупівлі для армії (Джерело: zakupki.prom.ua)


Валерій Прозапас

Після демобілізації в 2015 році я потрапив до Оперативного резерву першої черги ОР-1, – і у 2016, 2017, 2018 роках проходив чотиритижневі військові збори в складі артилерійських груп різних бригад. Там на власні очі побачив динаміку змін в ЗСУ – від харчування та речового забезпечення до бойової підготовки і озброєння.

А от в 2019 і 2020 на збори не викликали, хоча саме на резерв “нова влада” вже законодавчо поклала тягар можливої мобілізації, включивши норми про повторний призов в разі чого.

Проте, як підтримувати кваліфікацію офіцера-артилериста без військових зборів, ніхто не повідомив.

Знаєте чому?

Бо “нові ліца” системно і свідомо заганяють армію в стан 2013 року.

Зупинена програма будівництва житла для військових.
Змінено умови грошового забезпечення, звісно, в бік суттєвого зменшення.
Відмінено харчову реформу, натомість повертається радянська система, яка не годує нікого, крім корупційних структур при Міністерстві Оборони.

Виявляється, цього року зірвані закупівлі військового взуття, одягу, касок та бронежилетів, палива для техніки тощо.

Оборонне замовлення не виконується на мільярди і в той же час закуповуються застарілі ще 20 років тому чехословацькі (!) артсистеми замість сучасних, власного виробництва.

Тому немає чого дивуватися, чому не тренують резерв, якщо навіть діючу армію тримають в чорному тілі, а кошти спрямовують у напрямки, де їх більш зручно вкрасти. Відбувається масштабний злочин проти обороноздатності країни.

Просто якщо ЗСУ користуються найбільшою підтримкою населення, то треба зробити їх слабкими, дискредитувати реформи “антикорупційними” розслідуваннями, показувати військових у клітках.

Так уклоністам при посадах спокійніше.

Найдивніше, що цього впритул не хоче бачити народ, який вперто вірить в брехню про “перемир’я”, спокійно сприймає замовчування втрат, ігнорує безпрєдєл “правоохоронців” по відношенню до військових і не відчуває небезпеки в такому відношенню до своєї армії.

Автор