Володимире Олександровичу, справи дуже кепські

Володимир Омелян

Оскільки пан Зеленський випав за два останні тижні з активного політичного життя (не будемо реагувати на заяви окремих цинічних блогерів, що його участь в цьому політичному житті обмежувалася записом відеозвернень і зачитуванням тексту з суфлерів) підготували пану Президенту коротку довідку, як альтернативу тому, що розповідає Єрмак:

1. Виконання бюджету 2020 провалено.

До запланованого дефіциту у 300 млрд грн додалася «дірка» у запланованих (вже скорочених) надходженнях обсягом у 150-200 млрд грн. Себто бюджет із затверджених 1 трлн з хвостиком виявився на 0,5 трлн грн.
Платити нічим навіть захищені статті. І це в «жирні» місяці: листопад і грудень. Що робити в традиційно голодні місяці січня і лютого 2021 року, ніхто думати не хоче, навіть заплющивши очі в молитві перед сном.

2. Проект бюджету на 2021 рік МВФ в нинішній редакції не узгоджує.

Формально ми вже пропустили всі строки прийняття бюджету наступного року. Просто нагадаю, що в 2018 році бюджет на 2019 було схвалено в листопаді. Сьогодні – навіть кінь не валявся. Набір уявних цифр, базованих на заздалегідь провальних супер оптимістичних прогнозах.

3. Конституційна криза і проблема напівзруйнованої антикорупційної інфраструктури нікуди не зникла.

Більше того, вона починає погано тхнути, бо все більше людей однозначно заявляють, що «дивне» рішення КСУ було геть не дивним, а насправді заздалегідь узгодженим з ОПУ. А от спроба зробити цапів-відбувайлів із самих суддів, останніх здивувала безмежно. Коротше, вони не згодні, що тупить лише Тупицький.

4. Рейтинг Ваш і Вашої партії таки падає.

І якщо Ваш падає, то популярність слуг летить у прірву. Як я і прогнозував: жодного обласного центру на рівні мера Ви не взяли, а рейтинг партії впав нижче 15%. Утричі за останній рік. Тому всі спроби Ваших казкарів продати поразку як перемогу я би зупинив. Бо так під ялинкою можна опинитися з 5% підтримки…

5. З коронавірусом Ви самі все знаєте.

Єдине погано, що люди хворіють і вмирають. У Вас з ними різні Феофанії, на жаль… Зате у Вас є вірний друг, який готовий захворіти і одужати з Вами одночасно, відсвяткувати на двох один день народження. Тільки, от проблема, відповідати за свої та його злочини Вам доведеться одному. Він у своїй любові не готовий йти за Вами на ешафот…

6. Surprise, але миру досі з Росією немає.

Війна триває, обстріли теж. План Б?

7. З Великим Будівництвом величезні проблеми.

І якщо Укравтодор ще хоч якось намагається щось пояснити чи виправдатися, то сотні-тисячі-мільйони нових шкіл, садочків, лікарень просто відсутні. Вірніше, гроші витрачено в повному обсязі, а готовність 50-60%.
Якщо раптом до Вас на нараду зайде Єрмак або Шефір, і з задньої кишені випаде 1 млрд дол США, одразу запитайте, що це за гроші?! Можливо, Ваші? І, до речі, попросіть у всіх славних антикорупційних і загалом правоохоронних органів розповісти, що у нас реально робиться з корупцією. Бо за останній рік зі сфери державної відповідальності вимито чи загублено понад 10 млрд дол США. Може, у них є якісь ідеї: хто, яким чином, звідки, куди? Бо відповідати-то за все персонально Президенту, на жаль…

Володимире Олександровичу, справи дуже кепські. Ви цього можете щиро не розуміти, але магія зникла. Результати відсутні. В Україні криза на кризі та кризою поганяє. А Ваші підлеглі досі навіть брауні не можуть спекти.

* * *

На «Свободі Слова» ICTV радник керівника Офісу Президента України Тимофій Милованов констатує очевидну істину для усіх окрім Зеленського, що цьогоріч жодного траншу МВФ Україна не отримає.

Фантастичний максимум, на що ми можемо розраховувати у 2020 році, це місія Фонду і узгодження Угоди технічного рівня. Це тоді дасть нам змогу вийти на зовнішні ринки дорогих запозичень і, після отримання кредиту МВФ (в кращому випадку, наприкінці першої половини 2021 р.), буде можливість перекредитуватися за нижчою відсотковою ставкою.

У цій історії забагато «якщо»:

– якщо відновимо антикорупційну інфраструктуру і верховенство права,
– якщо вдасться скоротити прогнозований дефіцит державного бюджету 2021 з нинішніх майже 8% до бодай 5,3%,
– якщо гарантуємо незалежність НБУ і НАБУ
– і купу інших очевидних, але таких непростих для влади рішень.

Як прожити без цього або навіть з цим, але через півроку, ніхто не знає. Непрацюючих політичних рецептів купа, а от розуміння і політичної волі – нуль.

Звісно, можна було б послухати іншого радника керівника Офісу Президента України Ігоря Уманського, і суто теоретично одразу знайшлося б «зайвих» 200 млрд грн з митниці, фіскалів і деяких державних підрядів. Навіть не чіпаючи енергетику, держкомпанії та інші «ласі» шматки.

Але для цього потрібні яйця. А ми печемо брауні без них, і тому вони розлазяться.
На жаль…


Helgi Sharp

Экономика. Пике…

У меня для вас не очень хорошие новости… Впрочем, когда они в последний раз были хорошими?

По информации “ЭП” и др. источников, Госказначейская служба остановила финансирование всех незащищенных расходов – остановка означает, что государство отказывается от финансирования всех капитальных расходов: ремонт, реконструкция, строительство и др. По итогам третьего квартала на эти цели правительство потратило всего 45,8 млрд грн из запланированных на этот год 112,6 млрд грн. То есть до конца года финансированию подлежали расходы еще на 66 млрд грн.

Основная причина: тупо нет денег. Когда в апреле парламент вносил изменения в бюджет, доходные показатели базировались на получении средств от МВФ, однако Фонд послал Украину лесом ​​после того, как КС своим решением перечеркнул достижения в антикоррупционной реформе. Еще раньше доверие кредиторов пошатнула отставка главы НБУ, а также проект бюджета на следующий год.

Хочу напомнить, что сотрудничество с МВФ – это не просто длинные деньги под самые низкие проценты. Это, прежде всего, маяк для ВБ, ЕС и международных инвесторов стоит иметь дело со страной или нет.

Если денег МВФ не будет, теоретически их могут дать полутеневые структуры, коммерческие банки или… Россия. Именно те ресурсы, привлечения которых давно добиваются Коломойский and Co. На каких условиях? Под госгарантии, под земельный залог etc. Уйдут эти временщики, а отдавать придётся уже нам. Землёй, заводами, трубопроводами, независимостью.

Как отмечают близкие к ОПУ источники (ЗЕландия, например), у Зермака всё это понимают, а потому носятся с идеей включить печатный станок и таким образом решить проблему дефицита бюджета. Законодательство запрещает НБУ напрямую давать деньги правительству. Поэтому это планируют делать при посредничестве банков: они будут брать в Нацбанке кредиты рефинансирования, а за них покупать облигации госзайма у Минфина. Частично этот механизм уже начал реализовываться – с апреля НБУ выдал банкам более 50 млрд напечатанных гривен. Схема имеет один существенный недостаток: она грозит обесцениванием гривни и ростом инфляции. Также от нее не в восторге МВФ – это является причиной того, что схему не запускают на полную мощность.

А в это время кабмин Шмыгаля в очередной раз «кинул» учителей, перенеся еще на год реализацию принятого в июле 2019 года постановления №822 о росте зарплат учителей на 20-70%. И, как я вчера уже писал, скорее всего, в 2021 году не будет денег на соцпенсии, индексацию пенсий военнослужащим, пособия инвалидам детства т.п.

Что имеем на выходе? В этом году транша МВФ уже точно не будет, а, значит, голосовать бюджет на 2021 год придётся с учётом печатания денег или же мутных схем, к которым всё более тяготеет нынешняя власть. В частности, вполне надёжные источники утверждают, что по закрытым каналам (Мертветчук не напрасно зачастил в Москву) поступило предложение из Кремля о кредите, по сумме и процентам сопоставимом с кредитом МВФ, но с обязательным условием закрепления ряда политических гарантий, в том числе по прямым переговорам с донбасскими марионетками и перекладыванию экономического содержания региона на плечи Киева с сохранением политического влияния Москвы. Знаю, что такое предложение Киев пока не отбросил, хотя и не ответил положительно. А ещё точно знаю, что вам об этом не расскажет новоиспеченный спикер ТКГ.

И, как вишенка на торте, вновь избранный президент США, по свидетельству американской прессы, далеко не в восторге от “бывшего комика”, а потому пальцем не пошевелит для помощи этой власти, пока не получит гарантий того, что ею управляют не Коломойский и не Москва. А информацию по этому вопросу он намерен получать от тех, кого давно знает и кому доверяет – первые два места в этом списке среди украинцев занимают Порошенко и… Яценюк. Кстати, есть информация, что в Вашингтоне заинтересованы в возобновлении их сотрудничества. Но это игра вдолгую, и об этом говорить рано.

А пока локдаун под Новый год может показаться украинцам цветочками по сравнению с тем, что их ожидает в 2021-м, если зелёная власть не найдёт выход из сложившейся ситуации. И сколько бы платных блогеров она ни наняла, гривня от этого падать не перестанет, а инфляция не прекратит расти со скоростью роста щёк величайшего пианиста экономиста современности. Извините, что сегодня без оптимизма.


Ігор Артюшенко

Перші проблеми з бюджетом вже бачимо по роботі медичної сфери. Так на Запоріжжі в частині лікарень не виплатили заробітну платню, працівники швидкої допомоги скаржаться, що їм не виплачують “ковідні” надбавки, які зі слів Зеленського та профільного міністра є обов’язковими, а директор обласного центру екстреної медичної допомоги на камеру заявила, що на зарплати медичним працівникам не вистачає 27 млн грн. Частину працівників медичного університету відправляють у “простій”. І це в умовах епідемії, коли медицина є життєво необхідною сферою!

Програми матеріально-технічного забезпечення ЗСУ профінансовані лише на 57%. Досі не закуплене для армії пальне на 4,7 млрд грн та харчування на 3,8 млрд грн. В умовах війни!

Екстрено припинилися життєво необхідні бюджетні програми, а саме розвиток екстреної медицини та ремонт газопроводу Уренгой – Помари – Ужгород, яким Україна транспортує газ до ЄС.

Підвищення окладів вчителям скасовано.

Згідно з даними Казначейства, станом на сьогодні не оплачено зобов’язань на 9,4 млрд, з них 3 млрд по захищених видатках (зарплата бюджетників). Люди Зеленського тікають, як щури з корабля, та заявляють про неминучу катастрофу.

В чому ж проблема?

А все дуже просто — занадто хитрий, жадібний, але не дуже розумний керівник в умовах повноти влади не зміг впоратися з роботою. При плануванні бюджету на цей рік уряд розраховував в кінці року отримати 77 млрд грн кредитів. Тобто країна жила з розрахунку, що 100% їм ці кошти позичать. Але потім відбулося декілька загальновідомих скандалів, і МВФ відмовив у черговому транші. Все це можна було скоригувати, але друзі Зеленського та так званий дорожній картель не могли зупинитися та вимагали все більшого фінансування на проекти “великого крадівництва”.

Але ось і настав кінець року. Дефіцит бюджету близько 200 млрд грн. Додайте до цього мінус 11 відсотків ВВП!

Що робить Зеленський? Правильно, запускає станок та через механізм рефінансування банків збільшує обсяг валюти. Це потребує трохи часу, але результат буде видно дуже скоро — ціни зростуть, медикам виплатять зарплатню, але по факту вони отримають вдвічі менше, ніж минулого місяця.
Справжня катастрофа чекає нас у наступному році.

Користуючись моментом, хочу нагадати, що Петро Порошенко передав Зеленському країну з 4,5% ростом економіки, 132 мільярдами в казні та з дієвою програмою МВФ. Щоб зберігати динаміку необхідно було просто продовжувати, а не розповідати про власні підліткові фантазми з силіконовими долинами у Харкові, діснейлендами на Хортиці та новими містами на березі Чорного моря.

Головна причина сучасної економічної кризи – Зеленський та його некомпетентні дії.

Автор