Наприкінці листопада російська окупаційна влада окупованого Донбасу почала викликати до військкоматів усіх, хто перебуває у запасі. Поки що мета не відома, хоча у повістках є посилання на якісь «укази про мобілізацію».

Чи дійсно «республіки» готуються до зростання напруження і ескалації бойових дій?

Такі ризики не варто виключати, оскільки єдина причина на якій тримається влада російських маріонеток в зоні окупації – це залякування людей військовою загрозою з боку України. Інших варіантів немає – ні економічного зростання, ні соціальних проривів, ні – для любителів Росії – інтеграції в РФ.

Тому, перше і найголовніше, — повістки мають інформаційно-маніпулятивний внутрішній ефект – для демонстрації жителям, що загроза з боку України ніде не ділась. Але «Родіна тебе защітіт» від придуманого цією ж батьківщиною ворога.

Інформаційний шум навколо «мобілізації» носить і провокативний характер – тобто, демонструє, що ніяких мирних планів немає. А тому – спрямований на те, щоб виправдати застосовування обстрілів на лінії зіткнення. Тому ще одна інформаційна причини – це провокація.

Стратегічно, Кремль хотів би провести через лави незаконних збройних угруповань якомога більше жителів окупованого регіону. Мета – по-перше, посилити негативні очікування від повернення України з боку місцевого населення. Щоб міф про карателів і тема страху мучили якомога більше людей на Донбасі. По-друге, мінські угоди містять вимогу про амністію. І в разі її застосування – зрозуміло, що Україні доведеться лояльніше ставитись до тих, хто пройшов через НЗФ, – у тому числі й щодо тих, хто служив раніше.

Охопити причетністю до НЗФ якомога більшої кількості людей – важливе завдання для окупантів. І тому обговорюється запровадження навіть обов'язкового призову до незаконних збройних угруповань на території ОРДЛО. І єдине, що утримує від цього кроку зараз – це те, що після запровадження призову — відбудеться «голосування ногами». Частина молоді просто виїде з «республік». Назавжди. Можливо виклики для військовозобов'язаних зараз – це лише тест на те, як поведе себе населення?

Переговорна причина. Ніхто не скасовував тиск РФ на Україну в переговорному процесі. Зрозуміло, що посилення мобілізаційних заходів не може не лякати. Особливо – в умовах, коли нібито йдеться про встановлення мирного процесу. Тому скасування і призову і мобілізації може бути одним з тих компромісів на які погодиться РФ. Традиційно для себе – створюємо проблему – погоджуємось її усунути – робимо вигляд, що сторона пішла на компроміс.

І останнє – пряме й безпосереднє, але від того не менш важливе завдання. Провести облік лояльних до російських маріонеток військовозобов'язаних на території окупованого Донбасу. Все ж крапка у питанні інтеграції Донбасу не поставлена. І навряд чи буде поставлена ближчим часом. Тому лояльне населення, здатне вмирати за інтереси чужої країни – це важливий для Москви ресурс.