Підтримати

Всі права захищені:

© Громадське Телебачення, 2013-2022.

У річницю Майдану активісти вирушили автопробігом до «Феофанії», щоб проголосити свої вимоги Зеленському

Акція активістів у Києві до сьомої річниці Революції гідності
Акція активістів у Києві до сьомої річниці Революції гідності Вікторія Рощина

У сьому річницю Революції Гідності активісти автопробігом вирушили до лікарні «Феофанія», в якій лікується президент Володимир Зеленський.

Як повідомляє наша журналістка Вікторія Рощина з Європейської площі, серед основних вимог активістів — вирішення впродовж останніх чотирьох пленарних днів роботи Верховної Ради конституційної кризи.

Серед учасників автопробігу — «Рух опору капітуляції», представники «Демократичної сокири», «Свободи», «Національного корпусу», звичайні громадяни, ветерани війни.

Усього в Києві відбулись кілька акцій до Дня гідності та свободи. Заступник голови Нацполіції Андрій Крищенко розповів, що ситуація в місті була відносно спокійна.

Що вимагають від Зеленського?

Вимоги активістів стосуються питань боротьби з корупцією, деяких законопроєктів, питання політичних репресій, роботи Тристоронньої контактної групи (ТКГ) та епідемії COVID-19 в Україні.

Зокрема, активісти вимагають від влади повернути повноваження Національному агентству з питань запобігання корупції (НАЗК) та Національному антикорупційному бюро України (НАБУ), ліквідувати Окружний адміністративний суд міста Києва, завершити судову реформу та реформувати Службу Безпеки України.

Також серед вимог є відкликання законопроєкту президента Володимира Зеленського про перезапуск Конституційного суду та законопроєкту про народовладдя шляхом референдуму. Згадали також і про «всенародне опитування Зеленського» — активісти вимагали покарати його організаторів, оскільки воно « створило неправомірну політичну перевагу під час виборів для партії влади ».

Водночас у низці вимог зазначили припинити кримінальні переслідування, звільнити з-під варти Андрія Антоненка та звільнити з посад винних у репресіях правоохоронців.

Вимагають також відкликати «План дій» української делегації в ТКГ щодо Донбасу та заборонити відведення українських військ вздовж лінії розмежування.

Окрім цього, активісти заявили про «некомпетентність влади» у боротьбі з епідемією коронавірусу. Вони вимагають відставку повного складу Кабінету Міністрів України та початок розслідування розподілу коштів з COVID-фонду.

Цьогоріч в Україні вшановують сьому річницю трагічних подій на Майдані в центрі Києва. 21 листопада 2013-го тодішній Кабмін вирішив припинити підготовку до Асоціації України з ЄС.

На знак протесту того ж вечора на Майдані Незалежності вперше зібрались активісти. Уже незабаром протести перетворилися на історичну подію — Революцію Гідності. За три місяці Євромайдан неодноразово намагалися розігнати силовики, активістів заарештовували, викрадали, катували, убивали.