ПолітикаКорупція

«Брудний» конкурс: як в МОЗ організували корупційні схеми із закупівлі томографів

08:54 13 лис 2020.  2258Читайте на: УКРРУС

Під прикриттям боротьби з коронавірусу у міністра охорони здоров'я Максима Степанова активізували корупційні схеми держзакупівель. Про те, як МОЗ виписує «правильні» умови конкурсів для покупки комп'ютерних томографів та чому від цього страждають українці, розбиралася Lenta.UA.

Забезпечення високоякісною медичною апаратурою зараз - в умовах пандемії коронавируса (COVID-19) - повинно перебувати серед пріоритетів МОЗ. Тим більше, ми завжди маємо дуже обмежені фінансові ресурси. А значить, потрібно економити. Але це - не про керівництво міністерства охорони здоров'я. Яскравий приклад: оголошена МОЗ закупівля 160 комп'ютерних томографів для опорних закладів охорони здоров'я в госпітальних округах, що проводиться ДП «Медичні закупівлі України», яка перетворюється в гучний корупційний скандал.

Країна змушена переплачувати сотні мільйонів гривень на рівному місці. Для того, щоб перемогла «правильна» фірма, в Міністерстві охорони здоров'я трохи переписали умови конкурсу, з тим щоб вибити головного фаворита, представника найбільшої в світі фірми з виробництва медичної апаратури.

Судіть самі. МОЗ, в особі ДП «Медичні закупівлі України» (ДП МОЗ України), оголосив тендер із закупівлі 160 комп'ютерних томографів для опорних лікарень в госпітальних округах України. Найбільший конкурс, і звичайно ж, в ньому взяло участь 9 компаній. Втім, багатьох - з явними ознаками фікції. Судити просто по статутному фонді: ТОВ "ІМД +" зі статутним фондом 10 тисяч грн; ТОВ "Астріум" (статутний фонд 31,1 тис. грн.); ТОВ Кінд ІНТЕРСЛУХ Київ (60,5 тис. грн.); ТОВ Протек Солюшнз Україна (63 тис. грн); ТОВ "Укр Мед Сервіс" (1 тис. грн); ТОВ "Медгарант" (16,5 тис. грн); ТОВ "Віас плюс" (10 тис. грн.); ТОВ "Екна Україна" (статутний фонд 10 тис. грн), ТОВ "АФС Медіцінтехнік" (851,7 тис. грн).

Власне, тільки остання компанія показала солідну суму. Йдеться про "АФС Медіцінтехнік", яка є офіційним дистриб'ютором найбільшої нідерландської фірми Philips Medical Systems. Звідки всі інші компанії? Вони, користуючись лексиконом Михайла Саакашвілі, звичайні «бариги», які є додатковим ланкою посередників, закуповуючи техніку у дистриб'юторів, і купуючи її втридорога.

Не дивно, що ціна у "АФС Медіцінтехнік" на апаратуру була найнижчою серед всіх запропонованих варіантів. Більш того, є й інші переваги: в штаті цієї компанії, на відміну від конкурентів, працюють сервісні інженери, що дає змогу компанії надавати комплекс послуг від гарантійного обслуговування обладнання до навчання персоналу їм користуватися. Решта учасників тендера, по-перше, підвищували ціни на КТ, а по-друге, в разі поломки апаратури нічим допомогти не могли.

Але, схоже, що саме в таких фірмах і зацікавлене керівництво МОЗ, якому підпорядковане ДП МОЗ України, яка організувала закупівлю томографів. Інакше складно пояснити, чому в міністерстві виписує технічні вимоги до обладнання так, щоб штучно відсікти від участі в торгах офіційного дистриб'ютора Philips Medical Systems.

Так, чиновники від медицини чомусь вирішили, що стіл, на який укладають пацієнта для проведення томографії, повинен бути розрахований на максимальне навантаження (вага пацієнта) в 220 кг, а не 205 кг, як передбачено в комплекті КТ марки Philips, пропонованих "АФС Медіцінтехнік". Схоже, в МОЗ вирішили, що всі українські пацієнти, які потребують проведення томографії, страждають від ожиріння.

Абсурд ситуації посилюється тим, що МОЗ, виступаючи замовником техніки для одних і тих же приймальних відділень, для одних і тих же пацієнтів вимагає для КТ максимальне навантаження на стіл 220 кг, а для ангіографа (апарат з дослідження судин) - 200 кг. Відсутність логіки - очевидна: у більшості виробників столи розраховані на 250 кілограм. Це при тому, що в ангіопераціонной, де стоїть такий апарат, набагато частіше проводяться реанімаційні заходи, ніж на КТ, а значить там міцність столу набагато необхідніше.

А то, що томографи, запропоновані іншими учасниками тендерів, не тільки мали відхилення за технічними параметрами апаратури, заявлених у вимогах, а також забезпечували максимальний діапазон сканування 173 см, що менше середнього зросту українського чоловіка, який дорівнює 175 см, нікого з організаторів закупівлі навіть не збентежило.

Більш того, навіть запропонована офіційним дистриб'ютором Philips Medical Systems ціна, яка виявилася нижче на 28% від пропозицій інших учасників, не зупинила чиновників МОЗ, що на словах красиво розповідають про необхідність економії державних коштів, а на ділі...

«Зарядженість» людей Степанова завести свою фірму не могла не завершитися фарсом. Судячи з технічного завдання і вимог до обладнання, написаних в надрах МОЗ, з 9 учасників процедур державних закупівель, повинен був залишитися тільки один учасник - ТОВ "Астріум", обладнання якого повністю відповідає всім умовам тендеру. Але згідно з вимогами законодавства, коли залишається один учасник - тендер вважається... таким, що не відбувся. Тобто, в Міністерстві охорони здоров'я перехитрили самі себе.

Втім, і тут спритні чиновники знайшли вихід. Вони зупинили процес експертної перевірки кваліфікації, назвали проведений тендер опитуванням і швидко уклали договори по бестендерной процедурі з потрібними їм компаніями.

Відповісти на те, навіщо МОЗ планує прискорену закупівлю 160 комп'ютерних томографів у компаній, які не є офіційними дистриб'юторами, які надають гарантійне та сервісне обслуговування обладнання, не здатний ні Степанов, ні ніхто з його заступників. Фахівці стверджують, що таку кількість КТ можна повноцінно запустити в експлуатацію не раніше ніж через рік. Оскільки необхідні підготовка приміщень, наявність сертифікованих інженерів (інсталяція одного комп'ютерного томографа займає мінімум п'ять робочих днів двома сертифікованими фахівцями), підготовка персоналу. При цілодобовій роботі на один КТ необхідно чотири бригади по дві людини мінімум. Крім того, експерти ринку медтехніки стверджують, що навчити, наприклад, 2,5 тис. фахівців-медпрацівників і додатковий персонал, які будуть працювати на томографах, за рік нереально.

Очевидно, що перед чиновниками МОЗ, судячи з проведених тендерів, стоїть інше завдання. І воно схоже на нестримне бажання не економити гроші платників податків, з яких формується держбюджет, а активно їх освоювати з користю для себе. А те, що апаратура потім буде стояти і припадати пилом, оскільки ніхто не буде вміти нею користуватися - не біда ...

Перший підсумок п'яти тендерів на комп'ютерні томографи, що проводяться МОЗ в особі ДП МОЗ України, дає підстави вважати, що переможці бестендерних процедур поставок медичного обладнання для потреб українських лікарень, працюють в змові з чиновниками, організувавши серйозну корупційну схему, що дозволяє мати незаконні бариші держслужбовцям і прибуток сумнівним постачальникам обладнання.

Такий висновок напрошується ще і тому, що після «відсікання» від участі в публічних торгах офіційного дистриб'ютора Philips Medical Systems - компанії "АФС Медіцінтехнік", в ЗМІ була організована кампанія по її дискредитації, яку, не потрібно ходити до ворожки, замовили так звані конкуренти, що працюють в корупційній упряжці з нечистими на руку чиновниками.

Поверховий аналіз публікацій і вивчення інформації про засновників фірм, які намагаються боротися з "АФС Медіцінтехнік" брудними методами, а також ознайомлення з їхніми зв'язками, дає підставу вважати, що мова йде про «ветеранів корупційного руху» в системі охорони здоров'я, які корумпували її ще років 10 тому, а тепер, користуючись недосвідченістю і слабкістю нинішньої влади, відродили свій брудний промисел.

Їм дуже не подобається, що "АФС Медіцінтехнік" пропонує конкурентоспроможні ціни на медичне обладнання, які дозволяють державі економити до 4 млн грн на кожному КТ і позбавляє їх величезних баришів.

Цікаво, що ДП «Медичні закупівлі України» в листі МОЗ радісно рапортує про те, що загальна економія при закупівлі томографів склала 119 893 090 грн. При цьому ціни явно - неадекватні. Все пізнається в порівнянні. Так, апарати, продані і заставлені компанією ТОВ «Еквіпмед» в Державна установа «Науково-практичний центр профілактичної та клінічної медицини» Державного управління справами, обійшлися в 15,7 млн.грн. за одиницю. Звідки взяти економію, про яку повідомляє офіційний сайт МедЗакупівлі України, якщо вже підписаний контракт на закупівлю 21 одиниць за ціною 388 млн.грн. Тобто один апарат обходиться «економним» представникам медзакупівель в 18,476 млн.грн. Таким чином реальні втрати бюджетних коштів на 58 млн.грн. І це тільки на одному конкурсі. А таких закупівель за неконкурентною процедурою планується провести не менше 6. Іншими словами, мова йде про те, що в пісок (а вірніше, в чиюсь кишеню в результаті «відкатів») підуть сотні мільйонів бюджетних гривень.

Іван Сергієнко

Крижак Дмитро

Найпопулярніше