Поділитись:

Катастрофа: наступного року в бюджеті України прогнозують діру в 18 мільярдів доларів

Вівторок, 10 листопада 2020, 14:50

Зараз, аби закрити 2020 рік, Україні бракує 100-150 млрд грн. Це приблизно 5 млрд доларів. І є два варіанти вирішення цього питання, проте і той, і інший – провальні. 

Про це написав на своїй сторінці у фейсбуці виконавчий директор Центру соціально-економічних досліджень CASE Україна Дмитро Боярчук. 

"В 2011-2013 роках був популярний термін ‘muddling through’. Ним часто характеризували економічну політику України. На доступну мову перекладається як «нє сси прорвьомся». Це коли немає ніякого стратегічного бачення і ніхто не думає наперед, а вирішують сьогоденні ситуативчики. Чомусь там, на політичному олімпі, люди думають, що для усіх проблем знаходиться рішення. Допоки їм не доведеться обирати між поганим сценарієм та катастрофічним", – зазначив експерт. 

Дмитро Боярчук пояснив, що МВФ грошей не дасть. Також він зауважив, що й досі не розмістили євробонди. 

"Залишилось два варіанти. Або надрукувати і потім "нейтралізувати" валютними резервами – поки $26.1 млрд валютних резервів такий трюк дозволяють. Щоправда після такого кульбіту я б очікував, що Україну пересунуть в trash bin. Або посунути ці витрати на 2021 рік. Знаєте, бюджетні установи деколи так роблять: ми вам заплатимо, але в наступному році", – пояснив чоловік. 

Проте наголосив, що з перекиданням дефіциту 100-150 млрд грн на наступний рік проблема. Оскільки там буде свій дефіцит десь так 270 млрд грн – $9.5 млрд за поточним курсом. Окрім цього, в запропонованому проєкті бюджету десь так на 50-100 млрд грн "оптимістичних" доходів. Тобто доходів, які реалізуються тільки за умови оптимістичного розвитку подій.

"Іншими словами, якщо проблему поточного року перекинути на 2021 рік, то там може виявитися нестача ресурсів десь так на 500 млрд грн, а це приблизно $18 млрд. Який з цих сценаріїв просто поганий, а який – катастрофічний, я навіть не наважусь відповісти. Єдине, що відомо, – вибір треба робити вже в найближчі тижні", – написав він. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів