Новини

“Майбах” на старті. Коломойський таємно фінансує та робить ставку на новий політичний проєкт

“Майбах” на старті. Коломойський таємно фінансує та робить ставку на новий політичний проєкт

Таких виборів Україна ще не бачила. Партія новачок, заснована менш як рік тому, з оптимістичною назвою “За майбутнє” з перших днів перегонів розгорнула ледь не найпотужнішу рекламну кампанію. Вони ж зараз скрізь.

Вони у фейсбуці, на бордах на трасі по дорозі на роботу, в інстаграмі… Здається незабаром вони опанують ще й сновидіння кожного українця. А от те, що “Майбахи” – саме так охрестили в народі цю політичну силу – новачки, то це не зовсім так. Партія рік як створена, але там зібралися справжні аксакали української політики. При чому досвіду в інших політичних проєктах в них не бракує. І не лише – чимало кандидатів мають і кримінальне минуле.

Як зазначають журналісти, партія “За майбутнє” – це проєкт Ігоря Коломойського і доказів цьому більш ніж достатньо, тому країна має знати своїх героїв. Тим паче коли оця їхня потужна рекламна кампанія виходить не лише за межі здорового глузду, а й за межі закону.

Так, місто Чорноморськ на Одещині. Передвиборча кампанія в розпалі. Замість гречки для бабусь, новоспеченій партії – нові тренди. Поблизу однієї зі шкіл п’ятикласників закликають голосувати за кандидата від партії “За майбутнє”.

“Они подошли и дали нам большую упаковку круассанов, и начали говорить типа ой голосуйте за Василия Гуляева и типа он вам очищает площадку, все в городе очищает и начали снимать нас в инстаграм”, – розповідає учениця Марія.

Відеозвіти з інстаграму блискавично видалили – брудні технології запахли порушенням закону. Бо ж серед учнів агітація заборонена у будь-якому вигляді.

Гуляєв на цьому не спинився – роздавав пенсіонерам морозиво і секонд-хенд. Але менше з тим. Звідки взагалі взялась ця партія? А почалось все 29 серпня минулого року. В перший день роботи парламенту у Верховній Раді 23 мажоритарники, більшість з яких фігуранти антикорупційних розслідувань, створили депутатську групу “За майбутнє”. І очолили її колишні укропівці (нагадаємо, теж проєкт Коломойського) Віктор Бондар та Тарас Батенко. А неформальним лідером цієї групи вже тоді став багаторічний партнер та друг Коломойського – Ігор Палиця. Який восени 19-го і очолив партію “За майбутнє”.

Та ще навесні цього року про цю політсилу ніхто й не чув. І ось за 4 місяці – карколомна передвиборча кампанія. Газети в кожну домівку, рекламні борди – на кожному кроці й проплачені пости, якими просто рясніє фейсбук.

Це вулиця Ірининська 5/24. Ця адреса зазначена на усіх ресурсах партії “За майбутнє” – на офіційному сайті, у фейсбуку, газеті та навіть на рекламних бордах. Але, юридично ця політсила зареєстрована геть за іншою адресою і вочевидь саме її намагаються приховати.

Та про реальну юридичну адресу трішки пізніше. На Ірининську, в офіс партії теж приїхали не випадково. Напередодні сюди ми надіслали запит з питанням – чому “За майбутнє” не подали звіт про використання партійних коштів за другий квартал. На сайті НАЗК – один скромний фінансовий звіт – лише за перший квартал 20-го року з єдиною платіжкою у 100 тисяч гривень.

Гроші на розвиток партії пожертвувало таке собі підприємство “Міленіум-2018”, що займається готельним бізнесом. За даними “Юконтрол” фірма має відношення до групи “Приват” Ігоря Коломойського. Один з засновників ТОВки – Євгеній Рувінський має ще кілька компаній з орбіти Коломойського, а інша співзасновниця Наталія Суммовська є також директоркою компанії “Будівельно-фінансова компанія “Глобал естейтс”, якою ще у 16-му році володіли безпосередньо сам Ігор Валерійович та його вічний компаньйон – Геннадій Боголюбов.

У власності цієї ж компанії є і будівля в центрі Києва на Володимирській 12. Це бізнес-центр “Міленіум”, який під своїм дахом прихистив не одного політика.

Але на цьому ниточки до Коломойського не завершуються. Виявляється Партія “За майбутнє” – не новостворена. Просто вдалий ребрендинг колишнього проєкту “Україна майбутнього”.

Заснували “Україну майбутнього” в далекому 2008-му Андрій Павленко та Ірина Волгіна, які пов’язані спільним бізнесом з донькою Юлії Тимошенко – Євгенією. На той момент в партію входили Станіслав Нікітін і Сергій Демченко (зараз нардеп від слуги народу), які пізніше стали адвокатами Андрія Портнова, який у БЮТі в тому ж таки 2008 році очолював так звану групу Коломойського в парламенті.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: “ЗА МАЙБУТНЄ” КОЛОМОЙСЬКОГО – ХТО СТОЇТЬ ЗА “ТЕМНОЮ КОНЯЧКОЮ” МІСЦЕВИХ ВИБОРІВ-2020

Також слідкуйте за “Прямим” у FacebookTwitterTelegram та Instagram.