У ВООЗ назвали ефективні ліки проти COVID-19

У США розробили універсальну вакцину від усіх хвороб Поштівка
17 Жовтня 2020, 11:59

У Всесвітній організації охорони здоров’я заявили, що на сьогодні є лише одні ліки, дійсно ефективні проти COVID-19 у важкій формі. Це медичний засіб дексаметазон.

Про це заявив на брифінгу генеральний директор ВООЗ Тедрос Аданом Гебреісус.

“На цей час кортикостероїд дексаметазон, як і раніше, є єдиним терапевтичним засобом, що показав свою ефективність проти COVID-19 для пацієнтів із хворобою у важкій формі”, – сказав Гебреісус.

Він підтвердив інформацію, що проміжні результати найбільшого в світі дослідження препаратів для лікування COVID-19 під егідою Всесвітньої організації охорони здоров’я показали, що популярні нині чотири ліки – ремдесівір, гидроксихлорохин, лопінавір (в комбінації з ритонавіром) і інтерферон-β1a – “мають незначний” або “не роблять ніякого” впливу на перебіг хвороби у госпіталізованих і їхню здатність до виживання.

Нагадаємо, ще у червні 2020 року було повідомлено, що дексаметазон може суттєво знизити ризик смерті у пацієнтів з важкою формою коронавірусної хвороби 2019.[9] Дослідження проводилося командою вчених з Оксфордського університету; порівнювалися результати перебігу хвороби 2000 пацієнтів, які отримували даний препарат, з результатами приблизно 4000 інших пацієнтів, які його не отримували. Тоді ВООЗ назвав інформацію про дослідження британських медиків “чудовою новиною”.

Дексаметазон (англ. Dexamethasone, лат. Dexamethasonum) — синтетичний препарат з групи глюкокортикоїдних гормонів для парентерального, перорального та місцевого застосування (у тому числі внутрішньоочного). За хімічною структурою він є фторованим похідним гідрокортизону, та є активнішим за преднізолон або кортизон. Дексаметазон уперше синтезований у 1957 році. Випускається у вигляді розчину, мазі, таблеток та еліксиру для перорального застосування.

В Україні у вигляді розчину для ін’єкцій виробляє ПрАТ «Фармацевтична фірма «Дарниця». Вартість упаковки 10 ампул по 1 мл  0,4% – від 25 грн до 40.00 грн.

Дексаметазон також застосовується у ветеринарії для лікування бурситів, артритів, травмах, шокових станах, інтоксикаціях, алергічних станах у свиней, коней, великої рогатої худоби, собак та котів. Як і інші глюкокортикоїдні гормони, дексаметазон заборонений для використання спортсменами під час змагань для парентерального, перорального та ректального застосування згідно рішення Всесвітнього антидопінгового агентства. Заборона на використання дексаметазону місцево у вигляді мазі для спортсменів відсутня. 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!