Брифінг ЄвроСолідарності: Людям потрібні ліки від коронавірусу, а не асфальтована дорога на цвинтар (відео)

 

Марія Іонова після засідання уряду: Уряд не має стратегічного бачення, як боротися з епідемією коронавірусу

Уряд не має стратегічного бачення, як боротися з епідемією коронавірусу, яка з кожним днем набирає обертів. Про це заявила після засідання Кабміну народний депутат з фракції «Європейська Солідарність» Марія Іонова. Вона зазначила, що влада пливе за течією, констатуючи цифри зростання захворюваності, але не пропонуючи стратегічних рішень.

«Насправді ми бачимо цифри, а плану заходів, кризового менеджменту ми не бачимо. Чи є проект рішення по перерозподілу бюджету? Які заходи вони будуть вживати для того, щоб цю ситуацію виправити?», – озвучила Іонова головне запитання до урядовців.

«Перше – це медики. Ви знаєте, яка кількість медиків хвора і наскільки мало медиків отримали компенсації. Наприклад родичі тих, хто помер. Так само і обіцяні доплати 300%. Яка була виплачена сума – невідомо», – зауважує Іонова.

«Друге питання – це самі хворі. Степанов вчора заявив, що на одного пацієнта виділяються 45 тисяч гривень. А сьогодні керівник Національної служби здоров’я назвав суму вдвічі меншу. А в реальності мені постійно пишуть з Луганщини, із Західної України про те, що вони ліки змушені купляти самі. Це хворі люди, які не можуть дозволити собі витрати біля 30 тисяч гривень на ліки», – наголошує Марія Іонова.

«І третє питання – Кабінет міністрів має змінити підзаконні акти, щоб родини померлих медиків отримали гроші, щоб місцева влада не шукала приводи, як відмовити у виплатах компенсацій. Все ж таки ці підзаконні акти мають стояти на захисті медиків», – переконана депутатка.

Уряд має негайно вирішити питання масового тестування, переконана Марія Іонова. «Чому зараз люди мусять навіть не по декілька днів, в регіонах чекають тижнями ці результати тестів? А що стосується кількості тестів, то вихвалялися цифрою в декілька мільйонів, так давайте не забувати, що більша частина з них не куплені з державного бюджету. Не мені вам розказувати, які суми, і люди вимушені робити тести. Від 600 до 2,5 тисяч гривень. Важливо, аби ці тести були безкоштовні, аби закупляли і облаштовували лабораторії, щоб була більша можливість для тестування», – зауважує вона.

Іонова також звернула увагу на критичну ситуацію із киснем. «Ми сьогодні чули деякі рішення по кисню, які були запроваджені. Але реальність така – в Одеській області критично не вистачає кисню. Я знаю – по Луганщині так само не вистачає», – говорить Іонова.

Вона наголосила, що представники влади не говорять правду про реальну ситуацію з коронавірусом, і це вкрай небезпечно. «Таке враження, що погані новини не хочуть приносити Зеленському. А насправді ситуація загрозлива», – застерігає Іонова.

«Тим більше вибори. Як будуть захищені виборці? Чи є план дій? Як будуть захищені члени комісій ТВК, ДВК? Хотілося б почути відповіді на ці питання. Було розказано, що все добре, вони працюють, ліквідують», – говорить Марія Іонова.

Вона також жорстко розкритикувала перепризначення мільярдів з коронавірусного фонду на будівництво доріг.

«Мені вчора один наш колишній колега по парламенту написав, що його друг по палаті, який хворів, сказав – «я не хочу, щоб мене везли на цвинтар по асфальтованій дорозі, хочу, щоб мені дали ліки, а я не брав їх в кредит», – говорить представниця «Європейської Солідарності».

Джерело

 

Країна занурюється в хаос – Ростислав Павленко після засідання Уряду

У Зеленського займаються перерозподілом коштів на соціальні виплати, замість того, щоб повернути гроші з дорожного будівництва. Про це заявив після засідання Кабміну народний депутат з фракції «Європейська Солідарність» Ростислав Павленко. Він застеріг, що безсистемне реагування влади Зеленського на виклики коронакризи заганяють Україну у хаос.

«Ми переконалися, на жаль, в тому, що уряд Зеленського діє без стратегії, без показників, без розуміння того, на яку кількість препаратів кисню, ліжок і подібного вони мають вийти. Вони діють, реагуючи на проблеми, от зараз з’явилася проблема з киснем, проблема з лабораторіями, вони перекидають певну кількість коштів. Але вони перекидають ці кошти з витрат на засоби захисту, вони перекидають кошти з виплат соціальних, хоча паралельно приймають рішення про те, що соціальні виплати мають бути посилені», – зауважує Павленко.

«Таке враження, що єдиної картини не бачить ні уряд, ні Зеленський, і це лише поглиблює кризу, яку ми бачимо ще з березня місяця. Країна повільно занурюється в хаос, а системної відповіді на це влада дати не може», – застерігає Ростислав Павленко.

Він повідомив, що представниця фракції «Європейська Солідарність» Марія Іонова закликала уряд, працюючи над доопрацюванням постанови про виділення коштів з Ковід фонду, в першу чергу зняти кошти з дорожнього фонду, спрямувати їх на виплати лікарям.

«Тому що ми знаємо, що з квітня досі не вирішене питання 300% доплат – і знову ми не почули жодної конкретної цифри, коли це буде змінено, хоча нам розказують про якісь ще додаткові премії», – говорить Павленко.

«Спрямувати кошти на лікування, спрямувати кошти на лікарні третьої хвилі. Це ми очікуємо, але, на жаль, поки що не бачимо готовності та бажання це робити. Тому хочу наголосити, що вчора народні депутати від «Європейської Солідарності» відвідали НАБУ і звернулися щодо нецільового використання коштів. Якщо вони не чують суспільство, якщо вони не чують крику з місць, то, може, тоді почують антикорупційні органи і будуть приймати рішення, виходячи з відповідальності за нецільове використання коштів», – зауважує Ростислав Павленко.

Джерело

Автор