Підтримати

Всі права захищені:

© Громадське Телебачення, 2013-2022.

Вчені кажуть, що люди могли навчитися ходити на двох ногах через спалах зорі 2,5 млн років тому

Науковці кажуть, що спалах наднової зорі біля Землі змусив давніх людей навчитися ходити на двох ногах 2,5 млн років тому. 

Про це йдеться у дослідженні вчених із Мюнхенського університету.

Вчені визначили, що сильні космічні промені від спалахів наднових зірок могли призвести до спалення значної частини густих лісів, через що примати змушені були адаптуватися до життя у відкритих пустелях. Зокрема, їм потрібно було швидко перетинати пасовища і помічати інших хижаків на відстані.

Дослідники зазначають, що до цього примати ходили тільки на чотирьох лапах та лазили по деревах.

Загалом існує декілька теорій того, як людина перейшла до прямоходіння. Одна з них стосується того, що предки людей перейшли до наземного способу життя, їм потрібно було орієнтуватися краще за інших ссавців. До того ж вважається, що пересування на двох ногах вимагає менше витрат енергії, ніж пересування на чотирьох ногах.

А що таке спалах наднової зорі?

Це кінцевий етап розвитку великих зірок, під час якого вони вибухають і викидають в космічний простір величезну кількість речовин. Через це з’являються нейтронні зорі або чорні діри.

Під час вибуху зірка викидає у простір зокрема і марганець-53, який вчені якраз і знайшли на дні озер, океанів і глибоко в ґрунті Землі. Таким чином планета піддавалася впливу активних сонячних променів протягом декількох тисяч років, які сильно змінили тоді клімат планети.