Проєкт спорудження Меморіального центру Голокосту “Бабин Яр”, запропонований російським скандальним режисером Іллею Хржановським, є частиною інформаційного фронту гібридної війни Росії проти України. Тому Україна повинна реалізувати власний проєкт комплексної меморіалізації Бабиного Яру, до розробки якого було залучено 18 вчених, істориків, які об’єднались навколо Інституту історії України Академії наук.

Російський проєкт Меморіального центру “Бабин Яр” є частиною гібридної війни проти України – Йосиф Зісельс

Про це говорив виконавчий віцепрезидент Конгресу національних громад України Йосиф Зісельс в ефірі “Громадського радіо”.

Для мене картина зараз досить зрозуміла. Цей російський проєкт – троянський кінь, якого Путін підкладає під Україну. Він є частиною інформаційного фронту гібридної війни Росії проти України. Шалені гроші витрачаються на те, щоб знищити імідж України у світі, показати українців як антисемітів, колабораціоністів, радикальних націоналістів”, – сказав він.

За словами Зісельса, міністр культури Ткаченко не хотів підписувати цей меморандум, але Єрмак його примусив.

Точно така ж угода була підписана між меморіальним фондом “Бабин Яр” і міністром культури Євгеном Нищуком. Єдина різниця у тому, що тоді примусив підписати Володимир Гройсман, тодішній прем’єр-міністр України. Цей меморандум ні до чого не зобов’язує, це не юридичний документ, а просто декларація про наміри”, – каже Зісельс.

Він додав, що в Україні вже 6-й рік розробляється дуже хороший український проєкт – комплексна меморіалізація Бабиного Яру, до розробки якого було залучено 18 вчених, істориків, які об’єднались навколо Інституту історії України Академії наук

Зісельс закликає українське суспільство підтримати саме український проєкт – навіть попри те, що ця робота займе більше часу.

Ми звертаємось до громадянського суспільства, до діаспори української: підтримаймо не російський, а український проєкт. Це має бути український проєкт, він повинен бути похідною від тієї культури і політики пам’яті, яка тільки постає в Україні. Працюймо у своїй царині, над своєю культурою пам’яті. Хай це буде довше, але це буде наша українська пам’ять, наш український музей і меморіал. Допоможіть українському національному проєкту пам’яті про Бабин Яр”, – підсумував Зісельс.

Нагадаємо, 300 українських євреїв вже підписалися проти російського проєкту Меморіалу в Бабиному Яру, підтриманого Зеленським.

В 2020 році довкола Меморіального центру виникло одразу кілька скандалів.

У лютому новопризначений художній керівник проєкту росіянин Ілля Хржановський запропонував перейменувати станцію метро “Дорогожичі” на “Бабин Яр”. #ВК писав, що це викликало гнівну реакцію містян. Тоді ж з’ясувалося, що пан Хржановський – людина зі “складною” біографією. Раніше він займався кіновиробництвом й потрапив до скандалу після екранізації фільмів “4” та “Дау”. Більше ви можете прочитати в цій нашій статті.

Хржановському, який створюватиме меморіал Бабин Яр, готують підозру у зв’язку з фактами катування немовлят, скоєних під час зйомок в Харкові фільму “Дау. Дегенерація”.

Днями керівництво приватного проєкту «Меморіальний центр Голокосту «Бабин Яр» назвало журналіста «BigKyiv» «пропагандистом» через незручні питання, адресовані художньому керівнику Меморіального Центру Голокосту «Бабин Яр», скандальному режисеру Іллі Хржановському.

Від admin