На алеї перед притулком для літніх людей «Затишна оселя», що у селі Аджамка Кропивницького району, 1 жовтня – в День людей поважного віку, відкрито незвичайну виставка картин під відкритим небом. Тут – 25 живописних робіт професійного художника мешканця притулку Володимира Остроухова.

Доля Володимира Івановича була невмолимою: загинули діти, померли брат і дружина. Останніми роками, вже напівруховий художник у інвалідному візку мешкав тільки зі своїм вірним другом-собакою, якої теж не стало. От і прийняв він рішення переселитися до притулку. Тут, як і у домашній самотності, він не випускає з рук пензля. Але у «Затишній оселі» з його робіт пішли геть сум та приреченість. У живописних роботах 73-річного художника з’явилися яскравіші барви, квіти. За натюрморти з квітами соняхів кропивницький фалерист і друг художника Микола Цуканов назвав автора цього сільського вернісажу аджамським Ван Гогом. За жанровим стилем письма обидва художники дуже схожі.

На свято мистецтва до аджамського притулку завітали друзі-художники з Кропивницького – Андрій Хворост, Валерій Давидов, Ігор Смичек, Володимир Волохов, до речі вчитель Володимира Остроухова. Серед гостей свята були студенти факультету дизайну КІРУЕ зі своїм викладачем художницею Іриною Зонтарією, працівники сільської бібліотеки та журналісти з Кропивницького. Але головним на святі мистецтва серед майстрів пензля був давній довголітній друг Володимира Івановича аджамський професійний художник Анатолій Гаврилович Шаповалов. Саме він, мешкаючи поруч, частенько відвідував друга та приводив до ладу його внутрішній психологічний стан.

За час перебування в «Затишній оселі» Володимир Остроухов ніби помолодшав на кілька років Нині він чепурний, доглянутий, усміхнений, жартує і посміхається. Написані ним роботи мають попит, а кошти від реалізації картин йдут на придання фарб та полотен для створення нових робіт. Того ж дня в мережі Інтернет залишив свої схвильовані щирі враження один з організаторів заходу, друг художника Микола Цуканов: «… щиро порадів з присутності молодих художників – студентів кафедри дизайну та мистецтва КІРУЕ, яких на виїздну виставку привезла їх викладач Ірина Зонтарія. Це добрий життєвий урок, урок розуміння того, яким складним буває саме життя, урок незламності людини та її відродження… Дуже радий, що знайшлися ті, хто придбав картини Володимира Івановича, підтримавши матеріально притулок в бажанні зробити ремонт в кімнаті художника, придбанні матеріалів для його подальшої творчості».

Анатолій Авдєєв

http://chas-time.com.ua/liudyna/van-hoh-iz-zatyshnoi-oseli.html

Від admin