10:52 21.09.2020

Біля будівлі університету ім. Шевченка в центрі Києва відбувається акція проти участі вишу в політичних заходах

3 хв читати
Біля будівлі університету ім. Шевченка в центрі Києва відбувається акція проти участі вишу в політичних заходах

Біля будівлі Червоного корпусу університету імені Тараса Шевченка відбувається акція "Освіта без політики", викликана проведенням напередодні на території вишу партійної конференції "Слуги народу".

Як передає кореспондент агентства "Інтерфакс-Україна", станом на 10:10 біля будівлі Червоного корпусу зібралося близько 50 людей.

У руках вони тримають плакати з написами: "Освіта без політики", "Червоний - колір сорому", "Університет не місце для зборів політичних партій", "Ні зеленому КНУ", "Шева не зелений", "Верховенство права?", "Студенти мовчати не будуть".

Учасники акції засуджують дії адміністрації КНУ ім. Шевченка і вважають, що дозвіл проводити на території вишу політичний захід порушує закон "Про вищу освіту" і статут університету.

Крім того, учасники вимагають відсторонити ректора університету Леоніда Губерського від обійманої посади на час проведення незалежного розслідування, до якого вимагають залучити представників студентства.

Серед інших вимог:

у закладах освіти не повинно бути впливу та агітації з боку політичних партій;

Міністерство освіти має відреагувати на порушення, які сталися на території університету;

виш має надати документи, на підставі яких відбувся захід політичного характеру на його території;

адміністрація університету має гарантувати відсутність переслідувань студентів, які публічно висловили свою думку.

Акція відбувається мирно, без використання політичної символіки.

Як повідомлялося, 20 вересня у рамках міської партійної конференції партії "Слуга народу" було представлено кандидатів до Київради, захід відбувся у внутрішньому дворі університету ім. Шевченка.

Пізніше студентський парламент заявив, що вважає неприпустимим проведення публічного заходу партії "Слуга народу" на території університету.

"Звертаємо увагу, що відповідно до частини 3 статті 31 закону України "Про освіту", політичні партії (об'єднання), їхні члени, депутати (кандидати в депутати) не мають права здійснювати свою діяльність у закладах освіти", - йдеться в заяві студпарламенту.

На думку студентів, ця діяльність також суперечить листу Міністерства освіти і науки України "Щодо недопущення політичної агітації в закладах освіти" від 14 вересня 2020 року 1/9-525.

До цього Міносвіти своїм листом нагадало про неприпустимість політичної агітації у навчальних закладах.

"До Міністерства освіти і науки України надходить інформація щодо залучення учасників освітнього процесу до участі в акціях та заходах окремих політичних партій і поширення в навчальних закладах партійної та виборчої агітації. У зв'язку з цим МОН звернулося з листом до обласних державних адміністрацій, закладів професійної (професійно-технічної) та вищої освіти щодо недопущення політичної агітації у закладах освіти", - йшлося в повідомленні прес-служби міністерства.

Зокрема, в міністерстві нагадали, що згідно зі ст. 31 закону "Про освіту" політичні партії (об'єднання) не мають права втручатися в освітню діяльність закладів освіти.

У закладах освіти забороняється зберігання, розміщення, розповсюдження реклами, плакатів, подарунків, стендів, листівок, аудіо- або відеоматеріалів, інших матеріальних або нематеріальних об'єктів (окрім підручників), які містять: назву або символіку політичних партій (об'єднань), громадських або благодійних організацій, назва або символіка яких співзвучні з назвами та символікою політичних партій (об'єднань); зображення, прізвища, імена та по батькові осіб, що є членами (учасниками) або засновниками політичних партій (об'єднань), громадських або благодійних організацій, назва або символіка яких співзвучні з назвами та символікою політичних партій (об'єднань); зображення, прізвища, імена та по батькові виборних осіб та осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У пункті пропуску "Угринів-Долгобичув" орієнтовно до 2 квітня знято блокаду пропуску вантажівок в обох напрямках

СБУ затримала "крота" ворожої розвідки - посадовця Київської ОВА, який під виглядом капелана мав намір шпигувати за десантниками ЗСУ в Києві

До Києва прибула голова Національної асамблеї Франції

Представники міністерств і профільних асоціацій на переговорах Україна-Польща-ЄС обговорили можливість розблокування українсько-польського кордону

Волонтери ТЧХУ працювали на місці руйнувань у Харкові після російської атаки

Мінсоцполітики розробило проєкт демографічної стратегії України до 2040 року

СБУ затримала агента РФ, який хотів скоригувати ракетний удар по ТЕС і військовому госпіталю в Дніпрі

Рада оборони Києва ухвалила рішення про посилення заходів безпеки в столиці - КМВА

ДБР викрило злочинну групу посадовців, яка зрубала 100-річні дуби на 60 млн грн у Чорнобильському заповіднику

Глава МЗС Кулеба задекларував 3,3 млн грн доходів за 2023 рік

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА