Щодо пропозицій призначити Кравчука на керівництво в ТКГ.

З переваг. Все ж краще, ніж Янукович. Ладно, серйозно.

Перше. Сподіваюсь у влади вистачить розуму не ставити нікого з осіб, що мають офіційний статус. Наприклад, Олексія Рєзнікова. Який паралельно є міністром. Бо тоді все, що підписувалось на ТКГ мало б вищий рівень легітимності. Та і сама Група — перетворювалась на представництво України і деяких інших осіб. Ну типу ближче до кремлівського наративу про «громадянську війну».

Офіційна особа на посаді керівника — це поглиблення і так існуючого дисонансу з представництва України і Росії на цьому рівні переговорів. Про що Банкова мовчить вже який місяць. Хоча на початку подавала як перемогу те, що Офіс Президента включив туди міністрів, заступників міністрів та голів комітетів парламенту. Мовляв це примусить «ту сторону» діяти дзеркально. Але Росія передбачувано проігнорувала. То що ми чекаємо коли «республіки» направлять своїх міністрів туди?

Друге — рівень представництва України влаштує російського представника Гризлова. Тому Кремль, найімовірніше, не вдаватиметься до пертурбацій, коли на посаду голови російської делегації призначать нікому не відомого другокурсника з академії МЗС.

З мінусів. Перше. Кравчук завжди був пристосуванцем. Тому навряд чи можна очікувати якихось заперечень цінним вказівкам, що даватимуться з Офісу Президента. Я сумніваюсь, що і Кучма особливо мав право протистояти рішенням ОП, але з огляду на відсутність досвіду в нової влади, він хоча б мав маржу для того, щоб суперечити. І не мав бажання будь-що лишатись «у телевізорі». Тобто, друга причина — Кучма не тримався посади, як це буде робити Кравчук.

І третє. Леонід Данилович, скільки б не заперечував, але мав тісні стосунки з Віктором Медведчуком — і в СДПУ(о) і Блок «Не так!». Останній взагалі будувався як антипод проєвропейському іміджу тодішнього президента Ющенка. Власне, навіть якщо Віктор Володимирович не буде нашіптувати рекомендації першому президенту, Кравчуку це постійно згадуватимуть. І будь-які, навіть незначні поступки України в ТКГ, будуть гіпердемонізуватись і викликатимуть значні обурення і протести в Україні.