Депутати пропонують узаконити стажування без наказу та запису до трудової книжки

Теми:
Законопроєкт, зареєстрований у ВРУ, фактично зводить нанівець механізм випробування

Депутати пропонують узаконити стажування без наказу та запису до трудової книжки

Фото О. Устенко зі сторінки Facebook

У Парламенті зареєстрували законопроєкт № 3812 «Про внесення змін до Закону України «Про зайнятість населення» щодо стимулювання створення нових робочих місць суб'єктами малого підприємництва», внесений депутатом від «Слуги народу» О. Устенком. Основні ідеї проєкту:

  • дозволити оформляти особу на стажування на підставі внутрішнього наказу роботодавця без повідомлення ДПС про прийняття на роботу;
  • звільнити роботодавця від сплати ЄСВ за найману особу на період стажування та від обов’язку зробити запис до трудової книжки стажувальника.

Увільнення від стажування

Проєкт передбачає: якщо стажування успішне, роботодавець офіційно працевлаштовує особу, а якщо неуспішне — надає довідку та обґрунтовує відмову у працевлаштуванні.

Федерація профспілок України виступила з жорсткою критикою проєкту. Експерти Експертус Кадри підтримують позицію ФПУ.

Законодавча ініціатива представника політичної більшості у Парламенті підміняє поняття випробування як законного механізму перевірки відповідності працівника роботі та позбавляє його правової гарантії захисту трудових і соціальних прав.

Нагадаємо, що нині законодавство не уможливлює стажування при прийнятті на роботу без наказу та повідомлення ДПС. Таке стажування спричиняє штраф 10 МЗП за кожну особу, з якою не уклали трудового договору (ст. 265 КЗпП). Натомість КЗпП містить чіткий правовий механізм перевірки того, чи відповідає працівник роботі, — випробування.

Умови випробування визначаємо за статтями 26—28 КЗпП. Сторони трудового договору можуть обумовити випробування за угодою сторін. КЗпП скеровує, що умова про випробування повинна бути застережена в наказі (розпорядженні) про прийняття на роботу.

Звільнення за результатами випробування

Ключова теза випробування — на працівника поширюються всі трудові права та соціальні гарантії.

Якщо під час випробного строку роботодавець встановить, що працівник не відповідає посаді чи роботі, то має право звільнити його працівника, письмово попередивши про це за три дні.

Якщо Парламент підтримає ініціативу народного обранця, наслідки невтішні: знайдуться роботодавці, що змушуватимуть працівника виконувати роботу з перспективою працевлаштування, а потім звільнятимуть, щоб взагалі не платити. Про вихідну допомогу за такого звільнення також не йтиметься — правова гарантія трудових і соціальних прав працівника на період випробування у проекті закону відсутня.

Олена Петровська, Ірина Іванченко за матеріалами Департаменту правового захисту ФПУ

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Новий закон про мобілізацію — аналіз змін, наслідки», який відбудеться 9 травня. Спікер — юрист, сертифікований експерт з військового обліку Юлія Видиборець.

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Новий закон про мобілізацію — аналіз змін, наслідки

Статті за темою

Усі статті за темою

Заява на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім’ї

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім'ї. Його доволі часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
5927

Калькулятор кількості кадровиків

Якщо ваше підприємство належить до тих, що стрімко розвиваються, ви плануєте створювати нові підрозділи, філіали, добирати нових працівників, варто знати: це — додатковий оберемок кадрових справ. В нагоді стане зручний сервіс — «Калькулятор кількості кадровиків». Він зекономить ваш час на розрахунках і дасть змогу ліпше підготуватися до розмови з керівником про нагальну потребу прийняти на роботу ще одного працівника відділу кадрів.
9230

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
5104

День кадровика в Україні

У наш час важко уявити будь-яке підприємство чи установу без людини, яка б підбирала кваліфікованих, здібних працівників та ще й допомагала в адаптації персоналу. Саме зі знайомства з представником кадрової служби починається трудовий шлях кожного працівника. Тому у цій статті ви знайдете все про День кадровика в Україні.
813

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
3073

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді