Перейти до основного вмісту

«Ватага Гавайців»: хто такі «Boogalo Bois»?

Хто б міг подумати, що цей приклад знадобиться

Масові протести афроамериканського населення, які подекуди переростають у відвертий заколот, спричинили у США ситуацію соціальної лихоманки. Остання, періодично загострюючись, невпинно привертає до себе увагу найрізноманітніших антисоціальних, антисистемних угруповань різного рівня радикальності. Серед цього радикального асорті знайшло собі місце, як мені здається, найбільш пістряве та непередбачуване парамілітарне формування під назвою «Boogalo Bois». Давайте разом розставимо крапки над «і» та дізнаємось, який на вигляд північноатлантичний радикальний парамілітаризм.

Гібридний неоконфедератизм

Стрижневою спонукою руху американських радикальних мілітаристів виступає ідея неминучості Другої Громадянської Війни на території США. Відповідно, своїм священним обов’язком «Бойс» вважають сприяння якнайскорішому її початку. Неоконфедератизм? Схоже на те. До всього ще й гібридний. Гібридність ціннісно-світоглядного рушія чітко простежується в одній цікавій його рисі: неоднорідності, утвореній на грунті багатьох ідеологічних нашарувань. Якщо вірити словам професорки історії Гарвардського університету Кетлін Бел’ю, в лавах руху співіснують одразу кілька номінально несумісних різновидів світобачення. Власне сам так званий «неоконфедератизм» зі своїми незмінними супутниками расизмом/шовінізмом та радикальним мілітаризмом, крім того, пліч-о-пліч зі «старшими названими братами» простують лібертаріанство, неонацизм та анархізм. Поліідейне наповнення руху робить його потенційно дуже небезпечним для державного ладу Штатів. Причина небезпеки криється в тому, що ліберальна рекрутингова політика робить таку в прямому сенсі вибухонебезпечну спільність войовничих осіб просто неймовірною за своєю масовістю (згідно з останніми даними, в лавах вищезгаданого незаконного збройного формування налічується понад 72 тисячі активних членів). Узгодження інтересів у такій картатій соціально-політичній формації забезпечується ледь не сакральним значенням основоположного завдання — за будь-яку ціну розпочати громадянський конфлікт загальнодержавного масштабу. Обслуговувати інтереси новоутвореного післявоєнного суспільного ладу, на думку парамілітаристів, має концепція акселераціонізму. Це свого роду «суперкапіталізм», який культивує побудову максимально некотрольованих ринкових відносин, котрі на піку свого розвитку повинні знищити систему державного стримування. Розглядається як один зі способів зведення інституту держави як такої нанівець. За своєю природою є засобом анархізації системи. Вочевидь, такий теоретичний фундамент теж робить свій внесок у популярність пропонованої «Хлопцями» моделі розвитку Сполучених Штатів.

Соцмережі як майданчики вільнодумства

Досягти вражаючої позначки у 72 тисячі душ радикали змогли, активно експлуатуючи багатоманіття комунікаційних механізмів, які сьогодні інтегровані в соціальні мережі. Означена чисельність відображає лише частку, яку становлять послідовники з числа користувачів «Facebook». Коли вже ми заговорили про використання «Рухом Бугало» інтернету, то доречно буде згадати витоки зазначеної радикальної формації. Організація зародилася з... інтернет мему. Очевидно таку жартівливу форму подачі ідей масам на зародковому етапі обрали для залучення якомога більшої кількості прихильників. Треба сказати, що ця тактико-тактична модель досі себе цілковито виправдовує. Застосовуючи прийом розосередження «кадрів», апологети американського суперкапіталістичного бездержав’я почуваються вельми вільно. Створивши більш ніж 200 різноформатних «пабліків», можуть безперешкодно (майже) займатися плануванням майбутніх антиурядових збройних акцій. Не варто й згадувати про те, що екстремісти донедавна випускали навіть аудіоподкасти власного виробництва. Красномовною є статистика також і щодо інших цифрових плацдармів, які користуються попитом у тому числі й серед шанувальників соціально-політичної реальності, яку щосили намагається побудувати рух «Хлопців». З 2012-го і аж до минулого року кількість твітів із використанням хештегу #boogalo зросла на 50%. Дійшло навіть до того, що бугало-спільноти знайшли собі затишний притулок у соцмережі для геймерів — Діскорді. Станом на зараз там є дві спільноти, які займаються ретрансляцією небезпечних закликів до повстання проти американського конституційного ладу.

Кримінальний присмак активності в «реалі». Коли, як не зараз?

Основу контингенту у випадку з цим парамілітарним рухом становлять колишні військовики й любителі вільного необмеженого застосування зброї цивільними. Морські піхотинці, відставні офіцери, кримінальники, які повернулися після «відсидки». Всі вони скучили за насильством у найбрутальніших його формах. Теперішній соціально-політичний клімат всередині Штатів подарував озброєним відчайдухам чудову можливість практично безкарно вчиняти безлади на вулицях та убивати «законників». Вийшовши в «офлайн» за таких обставин, подібні кримінальні одиниці можуть почуватися у відносній безпеці. 17 червня таблоїд «LA Times» повідомив про вбивство офіцера поліції, до якого імовірно причетні представники згаданих раніше радикалів. Раніше газетярі сповістили про затримання кількох сподвижників «гавайців» на гарячому. Вони якраз готували коктейлі Молотова для персонального використання, коли правоохоронці заскочили їх зненацька.

"

"

Окрім того, в інформаційному просторі з’являлися відомості про допротестну діяльність руху. Нібито окремі угрупування пропонували бізнесменам, чиї заклади згідно з розпорядженням органів правопорядку підлягають тимчасовому зачиненню через пандемію, збройний захист від претензій поліцейських.

Протести як шанс заявити про себе і поповнити лави

Погіршення криміногенної ситуації — це лише одне зі знарядь втілення справжнього задуму. Істинна мета — це активне налагодження живих комунікацій задля розширення кола причетних. Одна зі супутніх, побічних цілей полягає у здійсненні наскрізної пропаганди неефективності поточного суспільно-політичного устрою. Відтак, за умов розгортання ідеального сценарію заколотники святкуватимуть перемогу пропаганди, і кількість непокірних суттєво зросте. Особливо сильно в це віриться, якщо взяти до уваги два інших, навіть більш нагальних питання вашингтонського порядку денного. Майбутні вибори і коронавірус цілком справно беруть на себе роль потужних відволікаючих чинників.

Занадто кволо, занадто пізно. Як діяти ефективно?

Вище ми вже частково торкнулися питання про причини порівняно слабкої уваги до діяльності цієї загрозливо непокірної ланки суспільства. Проте деяких упереджувальних ударів було завдано. Найуспішнішим з них стало затримання ватажка та ідейного натхненника бунтівників Д. Лемпа. Відомо також, що Фейсбук почав роботу в напрямку масової нейтралізації вербувальних «точок» терористичного угрупування. Це, на жаль, поки що всі більш-менш дієві превентивні заходи, націлені на запобігання розширенню мережі інтернет-осередків прихильників збройного опору системі. Поруч із тим, і досі ніхто не звернув уваги на те, що, наприклад, той самий сервіс із подкастами бойовиків досі функціонує, і до нього мають вільний доступ всі зацікавлені чи навіть випадкові слухачі. У даній ситуації доцільно було б провести блискавичну комплексну спецоперацію за участі всіх спецслужб. Також можна розглядати рейдові спецзаходи, як то було свого часу у Парижі та Бельгії під час різкого сплеску терористичної активності. Недооцінка супротивника за цих обставин стане фатальною помилкою. Основним принципом боротьби з небезпечними рухами в такій напруженій ситуації, як ця, для американського керівництва має стати вислів «Швидко вистежити і знешкодити».

Рубрика "Гринлайт" наполняется материалами внештатных авторов. Редакция может не разделять мнение автора.

В самурая немає мети, є лише шлях.
Ваш донат – наша катана. Кнопки нижче!