ГоловнаПраво

Колишнього голову "Укравтодору" затримали в Польщі (оновлено)

НАБУ і САП проводять обшуки в Києві та Львові у справі про можливу корупцію Славоміра Новака.

Колишнього голову "Укравтодору" затримали в Польщі (оновлено)
Фото: facebook/Славомір Новак

У польському Гданську правоохоронці затримали колишнього голову Державної служби автомобільних доріг України ("Укравтодор") Славоміра Новака.

Про це повідомив прессекретар міністра-координатора спеціальних служб Польщі Станіслав Зарин.

"Затримано колишнього депутата Сейму Республіки Польща, колишнього голову Державної дорожньої служби України (Укравтодор) Славоміра Н., а також Даріуша З., колишнього очільника СП "ГРІМ" і підприємця з Гданська Яцека П.", - написав він у твіттері.

Про деталі Зарин пообіцяв розповісти згодом.

За інформацією польських ЗМІ, Славоміра Новака підозрюють у корупції, управлінні організованою злочинною групою і відмиванні грошей.

Оновлення. "Характер діянь, у яких звинувачують Славоміра Новака, є таким, що це розслідування мало бути міжнародним. Діяли і польське CBA (Центральне антикорупційне бюро), і українське НАБУ", - заявив на телеканалі TVN24 речник міністра-координатора секретних служб Станіслав Зарин. Він додав, що колишньому міністру, а також двом затриманим особам буде пред'явлено звинувачення у корупції, а також у діяльності в рамках організованої злочинної групи, пише Gazeta.pl.

"Докази пов'язані з виконанням Славоміром Новаком публічної функції в Україні, тому мова йде про спільну діяльність польської та української сторін. Безумовно, така практика була пов’язана з українською місією Славоміра Новака", - пояснив Зарин. 

Оновлення 10:47. На сторінці Національного антикорупційного бюро України у Facebook повідомили, що спільно з Центральним антикорупційним бюро Польщі (ЦАБ) та Окружною прокуратурою проводять санкціоновані обшуки в Києві, Львові та на території Польщі в межах спільного розслідування діяльності злочинної організації у сфері дорожнього господарства.

"Слідчі дії здійснюють силами міжнародної слідчої групи в офісах "Укравтодору", компаній-учасниць тендерів державної агенції, а також за місцем проживання колишніх посадовців державної агенції та громадян Польщі - ймовірних учасників злочинної організації. Під час слідчих дій у Польщі затримано за підозрою у вчиненні корупційних злочинів колишнього керівника "Укравтодору", громадянина Польщі", - додали в НАБУ. 

Фото: facebook.com/nabu.gov.ua

Фото: facebook.com/nabu.gov.ua

З 2011 по 2013 рік Новак обіймав посаду міністра транспорту, будівництва і морського господарства Польщі в уряді прем'єра Дональда Туска. До цього очолював виборчий штаб кандидата в президенти Польщі Броніслава Коморовського, був членом Сейму.

Головою "Укравтодору" він був три роки - з жовтня 2016-го по вересень 2019 року. Своє звільнення пояснив особистими планами, закінченням своєї трирічної каденції та тим, що отримав іншу пропозицію роботи. Новак заявив, що за роки його роботи в корпорації було створено "надійне джерело фінансування у вигляді Дорожнього фонду, проведено децентралізацію доріг". 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram