Що замовляють та як їдять у Макдональдзі: міфи та факти
Чи треба замовляти картоплю без солі, чому велика кола — зовсім не велика, навіщо дехто просить класти два папірці на таці з Макдональдзу? Юлія, працівниця одного зі столичних ресторанів мережі, розповіла Вікенду про найпоширеніші міфи про заклад, а також дала декілька цінних порад любителям Мака.
Міф: картоплю фрі краще замовляти середню порцію. Важить стільки ж, як велика. Вся різниця виключно у вигляді упаковки.
Факт: середня порція картоплі важить 120 грамів, велика — 150 грамів. Хочете велику картоплю — замовляйте велику. Ресторан піклується про свою репутацію, у нас банально немає часу вас дурити.
Міф: якщо хочете їсти свіженьку картоплю фрі, замовляйте її без солі. Інакше через п'ять хвилин вона зав'яне.
Факт: У нас в ресторані несвіжу картоплю намагаються викидати. Вона ду-уже рідко може пролежати п'ять хвилин. Хочете свіжу — попросіть свіжу, гарячу. Без солі, імхо, не так смачно, а робітникам аж ніяк не легше, бо маніпуляції для того, щоб її зробити, не дуже прості.
Міф: співробітники ресторану не дуже піклуються про чистоту таць. Тому вимагайте покласти на вашу тацю два листочки замість одного.
Факт: Ми маємо протирати розноси, хоча на них і так особливо нічого не капає зазвичай. Брудні миємо окремо. Все це контролюється, не бійтеся.
Міф: якщо не прибирати папірець, коли залишаєте рознос, його використовують вдруге.
Факт: це смішно. Листочки викидають робітники, коли протирають таці.
Міф: у мережі вся продукція — справжня, от тільки про соуси нікому нічого невідомо, ніхто не знає, звідки їх привозять та з чого вони зроблені.
Факт: соуси замовляють у відомих українських виробників (наприклад, «Чумак»). Вони якісні і круті. Звісно, я не знаю складових соусу. Ви б ще спитали, як звати водія, що привіз нам цей солоний огірок з вашого бургера.
Міф: на каві можна зекономити. Достатньо замовити звичайну чорну каву та попросити долити молока. Його доливають безкоштовно.
Факт: можливо, колись десь таке і було, але я про таке вперше чую. Беріть таку каву, яку хочете. Ніхто вам молоко не доливає, все робить кавомашина.
Міф: зі своєю їжею в Мак не можна.
Факт: в принципі зі своїм можна. Буває, люди беруть безкоштовний окріп і заварюють свій чай. Не знаю, навіщо, але вони так роблять. Іноді людина приносить своє домашнє, а у нас бере напої до їжі — каву або колу. Або навпаки — бере у нас поїсти, а напій приносить із собою. Але особисто я вважаю трохи неетичним приходити у ресторан, нічого не замовляти, займати на півгодини столик та їсти свою їжу.
Міф: Макдональдз — ресторан швидкого харчування, там не можна сидіти за столиками годинами.
Факт: якщо ви замовите хоча б чашку кави та будете кілька годин сидіти за столиком з ноутбуком та напоєм, ніяких питань до вас не буде.
Міф: найпопулярніша страва з Маку — бургер.
Факт: найпопулярніша — це велика картопля фрі. Коли стоїш на картоплі, постійно готуєш велику фрі та лише іноді — по-селянськи, діп або маленьку фрі. Працювати на картоплі дуже складно, це мало кому подобається.

Найпопулярніший напій — це кола. Дивно, бо що завгодно у Макдональдзі краще за колу, розбавлену водою (як і інші розливні напої). Найпопулярніший соус — кисло-солодкий. Найпопулярніший десерт важко назвати, бо часто беруть і морозиво, і шейки, і пиріжки.

А от роли з креветками та креветки взагалі замовляють дуже рідко. Нечасто купують камамбер, але все-таки у нього є свої прихильники.
Міф: картопля по-селянськи повернулася назавжди завдяки постійним проханням українців.
Факт: прямо зараз картоплі по-селянськи у меню немає. Така картопля і діпи постійно чергуються в меню. Діпи готувати набагато легше.
Міф: туалети в Макдональдзі завжди ідеально чисті.
Факт: туалети у Макдональдз доступні для всіх, незалежно від того, є ти гостем закладу чи ні. Там прибирають кожні 15 хвилин. Але навіть за ці 15 хвилин між прибираннями у туалетах може виникнути повний трешак. Від деяких історій працівників про чоловічі туалети стає просто моторошно. Переповісти це неможливо.
Міф: кожен сам знає, що схоче з'їсти у Маку.
Факт: якщо людям не підказувати, вони завжди будуть їсти тільки велику картоплю та пити колу. Але підказки роблять свою справу, тож вони замовляють і діпи, і каву, і інше.
Міф: Макдональдз — одна з найстабільніших компаній, там майже нічого не міняється.
Факт: ви знали, що у Маках більше немає святкувань днів народжень, до яких всі колись так звикли?
Міф: у Маку обслуговують тільки українською.
Факт: ви можете також замовляти англійською, більшість працівників її знають. Один клієнт-іноземець з не дуже доброю англійською робив у мене замовлення. Ми швидко порозумілися, питання виникло тільки щодо напою. Він хотів лате з горіховим сиропом. Нарешті підібрав слова — forest fruit — і отримав свою каву з сиропом.

Ви також можете замовляти російською, наш прекрасний україномовний ресторан зрозуміє вас і не покаже незадоволення від того, що ви розмовляєте мовою агресора.
Міф: у Макдональдзі працюють самі студенти.
Факт: моя мама (їй зараз 40 років) колись працювала у цій мережі. Реально студенти тут працюють, але дорослих постійних працівників також дуже, дуже багато. Нашому директору — біля 50 років, менеджерам — 30-35. Я працюю поряд з людьми, старшими за 60 років.
Підказки
Беріть меню, любі! Реально дешевше відсотків на 20. Меню бувають різні, ознайомтесь з ними — крута штука.
Якщо картоплі поклали замало — скажіть про це касиру. Вам безкоштовно все перероблять. Те саме стосується морозива.
Якщо ви не уточнюєте розмір картоплі, напою, тощо, то вам роблять найбільший. Нам не можна перепитувати, вибачте.
Навіть якщо людина вже оплатила замовлення, його можна скасувати. Це не дуже приємна процедура, проте можлива.
Великої коли в МакДональдз немає! 0,5 л — це середня порція, 0,4 — маленька. Є ще екстра маленька. Тому ваша середня кола — насправді велика.
Будь-який напій можна замовити без льоду.
Якщо вживатимете принесений з собою алкоголь, вас попросять вийти.
Вам можуть видати сухі серветки, цукор, ложечку, порожній стаканчик, стакан з гарячою водою або льодом безкоштовно. Не обов'язково робити замовлення, щоб отримати щось з цього переліку.
Раніше в замовлення обов'язково вкладали вологу серветку. Зараз доведеться купувати її окремо за одну гривню.
Якщо ви замовили і не хочете слухати підказки та пропозиції, то кажіть наприкінці замовлення «все». Тоді ніхто нічого вам не пропонуватиме надалі.
«Швидше можна? Я запізнююсь» не працює. Працівник просто розгубиться і буде ще довше. Якщо ви не замовляли спеціально для вас приготований бургер (без огірка, наприклад) або умовний мільйон біг тейсті, то вас мають обслугувати за півтори хвилини. Якщо вийшло довше, просто попросіть картку за очікування.
Якщо раптом вас штовхнули біля каси та ви впустили замовлення, так і не скоштувавши його, — нове видають безкоштовно. Це питання репутації та гостинності. Наше основне завдання — ваші приємні враження від відвідування. Ви можете навіть підійти на касу, сказати, що у вас вилилася кола чи впав чизбургер, — вам мають все переробити.
Не лишайте чайові, нам просто не можна їх брати. «Мені не треба решту» або «Залиште собі» — неприємна штука. У вас хороші наміри, розумію, але гроші треба приносити менеджеру, а потім бігати з ними. Ні копійки з них ми, звісно, не отримуємо.
Робіть замовлення у терміналах самообслуговування — це крута штука, яка економить ваш та наш час.
Якщо ви щось забули на столику або біля столика в МакДональдз, то попросіть покликати менеджера. Всі загублені речі співробітники намагаються своєчасно відносити їм.
Сподобалася стаття? Подякуй автору!
Секрети Макдональдзу дізнавалася
Світлана Максимець