16.07.20

Російська пропагандистка Катерина Сергацкова втекла з Києва

Сергацкова
Російська пропагандистка Катерина Сергацкова

Так звана "незалежна" журналістка Катерина Сергацкова втекла з України. Про це повідомило британське видання Independent, яке в дійсності ніяке не британське...

У зв'язку з цим соцмережі обговорюють скандал довкола інтернет-ресурсів «Заборона» і StopFake.

Перший опублікував статтю в стилі російської пропаганди, автор якої, Самуїл Проскуряков, намагається довести, шо ведучий англомовного телевипуску StopFake, громадський активіст і кінопродюсер Марко Супрун приятелює з людьми "нацистських поглядів". Висновки зроблені на основі кількох світлин Супрун в компанії нібито "нацистських" діячів. Так само головного редактора Євгена Федченка звинувачено в симпатіях до неонацистів, висловлено сумніви у об’єктивності StopFake.

Наглядова ради ресурсу уже виступила з ґрунтовним, по пунктах, спростуванням цієї українофобської публікації. Проте відомий блогер Роман Скрипін не став розбирати тупі «заборонівські» маніпуляції і відверто розповів хто така засновниця видання Катерина Сергацкова. Він розповів історію як вона потрапила в Україну з Росії і звинуватив у тому, що вона є агентом Кремля.

Дійсно, Сергацкова упродовж довгих років, прикриваючись вуаллю "незалежної" журналістки, цілеспрямовано культивувала наративи про те, що Україна, це перевалочна база для ІГІЛ і місце по найму бойовиків світового тероризму. Наративи, що зародилися в російській пропаганді ще в 2014 році і в зручній обгортці від правдорубки, що буцімто втекла від путінського режиму, втовкмачувались українціям прямо в центрі нашої держави.

Проте це не знімає запитань до «Заборони». Наприклад, цікава подробиця: Проскуряков донедавна був активним покупцем та добровільним рекламістом одягу ультраправих брендів і відповідної символіки, має друзів у тих колах. Від самої ж «Заборони» та дуже схожого на неї за редакційною політикою сайту «Бабель» хотілося б побачити данні про їхніх таємничих інвесторів, які з’являються й зникають синхронно з початком і завершенням чергової виборчої кампанії. Або розслідування про те, з ким з кремлівських кіл товаришують реальні власники видання страна.ua, яке повторює викриття «Заборони» майже слово в слово. Боротися за правду — так уже до кінця.

Проте таких текстів ми навряд чи дочекаємося. Бо стаття «Заборони» схожа радше на відверту спробу компрометації StopFake, який ефективно протистоїть путінській пропаганді і є офіційним партнером Фейсбуку в розвінчуванні інтернет-брехні.

Особливо обурюють глибокодумні узагальнення на основі світлин, коли ідіотські висновки зроблені на підставі того що ктось з кимось стоїть поруч на фото. В цьому випадку здається, що винахідливий агресор, апелюючи до європейських цінностей (на які йому насправді начхати), намагається підважити нашу оборону проти нього.

І скільки в нього ще подібних прийомчиків і корисних ідіотів у запасі, навіть думати не хочеться. До речі, про втечу Сергацкової першим повідомило зареєстроване в Британії видання Independent, власником якого є росіянин Євген Лебедєв, який є сином підполковника ПГУ КДБ СРСР Олександра Лебедєва.

Цікаво, що на захист Сергацкової в Україні виступили грантові та проросійські видання.

Також варто звернути увагу, що Катерина втекла з України під акомпанемент іншого елемента "націоналістичного розгулу", який так подобається російській пропаганді і який розкручується не без прямої гібридної підтримки - нападів на представників партії Шарія.

У контексті переляканої "незалежної" журналістки, яка до цього публікувала абсолютно брехливі статті про ІГІЛ в Україні, не дивує що "націоналістам" вона перейшла дорогу, нібито утискаючи канал StopFake, який протягом шести років війни з Росією жорстко парирував фейкові гібридні новини. Дивно, що на амбразуру StopFake Сергацкову її російські куратори вирішили кинути саме зараз, адже за рівнем створення брехливих розслідувань і розвінчування фейків, Катерина і StopFake навіть і поруч не лежали. З іншого боку, можливо й не дивно?

Дмитро Четверик, Поштівка

Читайте також