«Свобода» закликала суддів не прогинатися під адвоката диявола

10 Липня 2020

10 липня 2020 року в Деснянському районному суді міста Києва відбулось засідання за позовом депутата від ОПЗЖ Віктора Медведчука, який вимагає спростувати правду про Василя Стуса. Захід відвідали й активісти ВО «Свобода», які спільно з громадськими організаціями та політичними рухами закликали Феміду не прогинатися під ворожого агента.

«На жаль, в незалежній Україні адвокат та кум диявола подає позови до судів, вимагаючи скасовувати правду, взяту з архівних документів. Якби частина громадян не трималася за криваве червоне минуле, то Медведчук подавав би хіба клопотання на скорочення терміну ув’язнення», – заявив депутат Київської міської ради, народний депутат VII скликання Ігор Мірошниченко.

Учасники скандували «Медведчук – вбивця Стуса», «Медведчука – під арешт!» та «Реванш не пройде». Зрештою, судді перенесли розгляд справи на 14 серпня.

Нагадаємо, раніше Медведчуку не подобалось, що про нього згадано у кінофільмі «Заборонений» (робочі назви — «Птах душі» та «Стус»).

Довідка. Книжка журналіста Вахтанга Кіпіані «Справа Василя Стуса» (2019) висвітлює п’ять останніх років життя українського поета-дисидента Василя Стуса. Створена вона на основі архівних матеріялів колишнього КГБ про другу кримінальну справу проти Василя Стуса, яку було порушено у 1980 році за його участь у діяльності Української Гельсінської групи та гостру критику окупаційної совєцької влади. Комуністи тоді засудили поета до десяти років ув’язнення та п’яти років заслання, яке він відбував у таборі особливо суворого режиму в Пермській області Росії. 4 вересня 1985 року він помер у карцері за підозрілих обставин.

Проросійський народний депутат від партії ОПЗЖ Віктор Медведчук, кум російського карлика, подав позов проти Кіпіані та видавництва. Роль, яку він відіграв у судовому процесі, описана у розділі під назвою “Чи вбивав адвокат Медведчук поета Стуса?”, тому той вимагає у судовому порядку захистити свою так звану честь, гідність та ділову репутацію і вилучити з продажу книжку.

Пресслужба ВО "Свобода"

Контакти